Dit jaar geen kermis tijdens Leidens Ontzet. Foto: Emile van Aelst voor Sleutelstad.nl
Dit jaar geen kermis tijdens Leidens Ontzet. Foto: Emile van Aelst voor Sleutelstad.nl

Geen kermis tijdens aangepast Leidens Ontzet

Algemeen Regio nieuws

(persbericht) De gemeente Leiden heeft samen met de 3 October Vereeniging en Koninklijke Horeca Nederland afdeling Leiden besloten om de festiviteiten rond Leidens Ontzet dit jaar in de binnenstad aan te passen. Aanleiding zijn de coronamaatregelen die voorlopig nog van kracht zullen blijven. Dit betekent concreet dat zowel de traditionele kermis als de nostalgische kermis dit jaar niet worden gehouden. Ook zullen er dit jaar geen pontons in het water van de Nieuwe Rijn worden geplaatst. 

Leidse Wethouder Yvonne van Delft: “De ontwikkelingen rond Corona vragen om een bijsturing van de festiviteiten tijdens Leidens Ontzet. We willen voorkomen dat de binnenstad op 2 en 3 oktober vol met mensen staat. Een kermis in de binnenstad is daarbij niet haalbaar. Dan kun je je niet aan de anderhalve meter afstand houden. En dat is niet verantwoord. Veiligheid staat voorop. Al vinden we het uiteraard ook als gemeente ontzettend jammer dat we dit jaar de kermis en veel evenementen moeten missen”. 

De gemeente en de 3 October Vereeniging hebben uitgebreid gezocht naar een alternatieve locatie voor de kermis, buiten de binnenstad, waar wel voldaan zou kunnen worden aan de veiligheidsvoorschriften, maar dat bleek financieel niet haalbaar. De drie partijen brengen het nieuws vandaag naar buiten om tijdig de verwachtingen rond het grootste Leidse stadsfeest te managen. 

Dat betekent niet dat Leidens Ontzet dit jaar ongemerkt voorbij zal gaan. Rik Kamps, voorzitter 3 October Vereeniging: “We werken hard aan een alternatieve programmering. Naast kleinschalige activiteiten op de Garenmarkt en bij De Waag zijn we bezig met een online programma. De viering zal dit jaar anders zijn dan andere jaren, maar we doen er alles aan om de tradities en het 3 October-gevoel zoveel mogelijk in ere te houden.” 

De horeca in de binnenstad zal - afhankelijk van de dan geldende regelgeving - gewoon open zijn met Leidens Ontzet, maar zonder programmering. Reanne Bakker, voorzitter KHN Leiden: “We organiseren als horeca dit jaar geen evenementen. Er komen dus geen pontons in de binnenstad. Dat betekent dat we helaas veel minder mensen kunnen ontvangen dan bij de vieringen van Leidens Ontzet de afgelopen jaren, omdat we zijn gebonden aan de anderhalve meter afstandsregel. Alleen zo kunnen we op verantwoorde wijze open blijven op 2&3 oktober”. 

Er wordt nog gewerkt aan de definitieve programmering. Na de zomervakantie wordt er stapsgewijs meer bekend gemaakt over het programma van de 3 October Vereeniging rond Leidens Ontzet.

Meer info: 3october.nl