<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
Het Lammenschansplein. Foto: Rijnlandroute.nl
Het Lammenschansplein. Foto: Rijnlandroute.nl
Regio nieuws

Aanbesteding Lammenschans in de loop van volgend jaar

Het ontwerp van het Lammenschansplein en de Europaweg wordt op dit moment verder uitgewerkt. De aanbesteding naar een aannemer wordt pas volgend jaar verwacht en wanneer de werkzaamheden daadwerkelijk beginnen is nog niet bekend. Dat meldt de website rijnlandroute.nl.

Het aanpassen van de Europaweg en het Lammenschansplein is onderdeel van de Rijnlandroute. Het ontwerp is een complex proces aangezien dit deel in een dichtbevolkt stedelijk gebied ligt met weinig ruimte voor het uitvoeren van de werkzaamheden. 

De N206 Europaweg en het Lammenschansplein vormen de belangrijkste ontsluitingsroute voor het zuidoostelijk deel van de Leidse regio. Op dit moment kunnen de N206 Europaweg en het Lammenschansplein het huidige verkeer niet aan. Er staan regelmatig files. De bedoeling was om de weg tussen het Lammenschansplein en de A4 te verbreden. De Lammebrug en de Trekvlietbrug moeten worden vervangen. Tijdens de uitwerking bleek dat het wegontwerp niet meer voldeed aan nieuwe wegontwerp-normen en dat de geplande verbreding van de Trekvlietbrug aangepast moet worden om te voorkomen dat het naastgelegen stamriool van de gemeente Leiden beschadigt tijdens de bouw. Daarom is het project uitgesteld. 

Voor de herinrichting van het Lammenschansplein worden ook verbeteringen van de indeling van wegen, het ontwerp van de bruggen en de ligging van de fiets- en voetpaden onderzocht. Dit gebeurt in afstemming met de gemeenten Leiden, Voorschoten en Zoeterwoude. 

Een van de oorzaken voor het uitstel was dat er in het ontwerp van de RijnlandRoute geen aparte busstrook op de Europaweg voorzien. Wel was in het ontwerp rekening gehouden met de ruimte om later een busstrook te kunnen maken. Om de dienstregeling van de R-net buslijn 400 te behouden wordt nu onderzocht of het toch mogelijk is een aparte busstrook aan de noordzijde (richting Leiden) te realiseren. Hiervoor wordt nu een uitvoeringsontwerp uitgewerkt. Om het busverkeer veilig te kunnen combineren met het in- en uitvoegend verkeer wordt ook gekeken naar de kruisingen met de Vlietweg en de Vrouwenweg. Daarnaast wordt onderzocht welke ruimtelijke procedure nodig is voor de realisatie van de busstrook. 

Ondertussen wordt ook gewerkt aan de aanbesteding. Die kan pas beginnen als het definitieve ontwerp klaar is. De verwachting is dat de procedure in de loop van volgend jaar begint. 

Het is op dit moment nog niet bekend wanneer de werkzaamheden daadwerkelijk gaan starten. Dit komt onder meer omdat de doorgaande (hoofd-)wegen gedurende de werkzaamheden – op incidentele afsluitingen na — voor het (auto)verkeer toegankelijk moeten blijven. Daarnaast is er, met name op het Lammenschansplein, weinig ruimte om het verkeer om te leiden én tegelijkertijd de hogere Lammebrug te bouwen. Dit maakt dat de uitdagingen voor het project groot zijn. De verwachting is dat er in het najaar meer bekend is over de uitvoeringsplanning.Wel vinden er in samenwerking met de gemeente Leiden, al werkzaamheden buiten plaats. Meer hierover op de pagina van rijnlandroute.nl

Werkzaamheden aan wegen en bruggen in een drukbevolkt gebied gaan altijd gepaard met overlast. Dit heeft tijdelijk invloed op de bereikbaarheid. Daarnaast vinden er nog andere bouwwerkzaamheden plaats. Samen met gemeenten en partijen in de omgeving wordt onderzocht hoe de overlast voor omwonenden, gebruikers van de weg en het bedrijfsleven tijdens de werkzaamheden zo beperkt mogelijk kunnen worden gehouden. Daarvoor worden verschillende scenario’s bekeken.

Meer info: www.rijnlandroute.nl


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten