Komende maandag beginnen de scholen weer. Voor veel kinderen is de route naar school nog onbekend. Foto: VVN
Komende maandag beginnen de scholen weer. Voor veel kinderen is de route naar school nog onbekend. Foto: VVN

De scholen beginnen weer: oefen nog even de fietsroute

Algemeen

Komende maandag 31 augustus is de vakantie officieel voorbij, dan gaan de kinderen weer naar school. Altijd een moment om in het verkeer goed op te letten want voor veel kinderen is de fietsroute naar school nog onbekend. Veilig Verkeer Nederland doet daarom een oproep.

Voorschoten - Juist na de zomervakantie bestaan er zorgen over de verkeersveiligheid van scholieren. Veilig Verkeer Nederland (VVN) roept alle kinderen en hun ouders daarom op om de laatste vakantiedagen te gebruiken voor het oefenen van de school-thuisroute.

De oproep vormt onderdeel van de campagne ‘De scholen zijn weer begonnen’ en komt voort uit het feit dat jaarlijks vlak na de zomervakantie onder fietsende scholieren opvallend veel ongevallen plaatsvinden.

De route naar het voortgezet onderwijs brengt met name voor de brugklassers de nodige uitdagingen met zich mee. Ze zijn lang niet altijd bekend met die route en de verkeerssituaties die ze onderweg tegenkomen. Daar komt het fietsen in groepen bij en de spanning hoe het allemaal zal zijn en of je wel in een leuke klas terecht komt. Al met al genoeg uitdaging en afleiding die kunnen bijdragen aan een verhoogde kans op verkeersongevallen.

“Door als ouder in de laatste vakantieweek meerdere keren samen met je kind die nieuwe route te oefenen en de moeilijke punten door te spreken wordt alvast de broodnodige ervaring opgebouwd. Die komt goed van pas wanneer kinderen vanaf de schoolstart zelfstandig naar school fietsen’; aldus VVN-directeur Evert-Jan Hulshof.

Zeven tips voor ouders om de nieuwe route naar school te oefenen
Ook al fietst je kind elke dag naar school en rijdt het zelfstandig naar vriendjes of sport toe, een nieuwe route is spannend. Dit komt onder meer door de onbekendheid van de route en het feit dat kinderen nog niet altijd in staat zijn om hun fietsgedrag aan te passen bij ingewikkelde verkeerssituaties. Een veilige fiets is een eerste vereiste. Een schooltas achterop de fiets of op je rug geeft meer balans en MONO-fietsen zonder afleiding is een must.

Vooraf oefenen neemt een deel van de onzekerheid bij je kind weg, waardoor hij of zij straks met een veiliger gevoel naar school fietst. Voor ouders ook veel prettiger.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Mis het niet: De Goed Voor Elkaar Show 2024! 4 uur geleden
Wethouder Paul de Bruijn kwam Imadeddine Hader van de Stichting Assalem feliciteren. Foto's: VSK
Het begin van een traditie: samen het Suikerfeest vieren 10 uur geleden 1
Afbeelding
Blijf langer sterk 13 uur geleden
De eerste Zonnebloemloten zijn verkocht door Zonnebloemvoorzitter Bert Dedden, aan burgemeester Stemerdink
Burgemeester Nadine Stemerdink koopt eerste Zonnebloemloten 17 apr, 15:04
Afbeelding
Voorschoten sluit aan bij Hollandse Plassen 17 apr, 13:42