Foto: VSK
Foto: VSK

Bouwleges niet meer het duurst in Voorschoten

Algemeen Regio nieuws

Voorschoten staat niet meer op één in de lijst met de hoogste bouwleges van nieuwbouwwoningen. Dat blijkt uit het onderzoek dat de  Vereniging Eigen Huis liet uitvoeren door IGG Bouweconomie. De daling op de lijst is te danken aan de nieuwe bouwlegesregeling van de gemeente 

‘Voorschoten was vorig jaar koploper met €12.000 aan leges voor een gemiddelde nieuwbouwwoning. Deze gemeente heeft gereageerd op de kritiek van Vereniging Eigen Huis en verlaagt de leges dit jaar met bijna 29%, naar €8.840’, aldus Eigen Huis. 

'In sommige lijstjes zoals deze wil je niet op nummer 1 staan', zegt wethouder Marcel Cramwinckel. 'Ben heel blij dat we maatregelen hebben genomen. De bouwleges zijn voor goedkopere projecten bijna 29% gedaald. Bouwen en verbouwen is weer aantrekkelijker geworden in Voorschoten. Het was bewuste keus om de lasten beter te verdelen. De prijs is wel dat de duurste projecten duurder zijn geworden maar dat vinden we rechtvaardig omdat de sterkste schouders de zwaarste lasten kunnen dragen. We gaan tegelijk ook naar de organisatie kijken en zorgen dat omgevingsvergunningen in maximaal 8 weken worden afgegeven. Dat is een eis als de nieuwe Omgevingswet in 2022 wordt ingevoerd. Zo blijven we werken aan een duurzaam vooruitstrevend Voorschoten, en blijft onze ambitie om op die andere lijstjes hoog te eindigen ! (aantrekkelijke woongemeente no 7)

De nieuwe koploper in de lijst is Terschelling. Op het Waddeneiland betaalt de koper maar liefst €11.946 voor de bouwvergunning, een stijging van 94% ten opzichte van 2019 (€6.150). Nummer twee is Oegstgeest met €9.180 (€7.582 in 2019), gevolgd door Veendam met €9.005 (€7.250 in 2019). Den Haag hanteert de laagste bouwleges (€ 2057,-). 

Opvallend is is dat buurgemeente Leiden de bouwleges voor een nieuwbouwwoning met 115% heeft verhoogd, van €3.548 naar €7.640.

Vereniging Eigen Huis vindt de verschillen tussen gemeenten nog steeds onaanvaardbaar groot en dringt er bij minister Ollongren wederom op aan om de kosten eindelijk eens aan banden te leggen. ‘Pas als alle gemeenten open kaart moeten spelen over hun kostenberekening, kan worden gecontroleerd of die ook gerechtvaardigd is.’ 

Lees het volledige persbericht op de website van Vereniging Eigen Huis