<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
<p>Jan Scholtes bij Caf&eacute; Landzicht. Foto: PR</p>

Jan Scholtes bij Café Landzicht. Foto: PR

(Foto: )
Regio nieuws

In Memoriam: Jan Scholtes, een markante Voorschotenaar

Hij was kapper, bevoer de zeeën met de Holland Americalijn, was uitbater van Café Landzicht aan de Molenlaan, jager, schipper en fan van de biljartsport. Liep hij buiten, dan nam hij voor iedere bekende zwierig zijn hoed af. Eind februari overleed Jan Scholtes, enkele maanden voor zijn 90e verjaardag. Een markante man die vooral van gezelligheid hield met een borrel in de hand: bier, whisky of een portje.

Jan is geboren in Nootdorp maar groeide op in Voorschoten in een gezin met vier kinderen. Ze woonden in het Vernedepark. De oorlog verknalde zijn opleiding en Jan ging al heel jong aan de slag bij de boeren Hogendoorn en Mooiman. Op 15-jarige leeftijd volgde hij de avondopleiding voor kapper en vond een baan in een salon.

Maar de wijde wereld lonkte en in 1950 stapte hij aan boord van de Oude Maasdam waar hij begon als kapper en later eigenaar werd van een aantal winkels op het schip. In 23 jaar zag hij de hele wereld maar toen was het ook genoeg. In de jaren zeventig kwam hij aan wal. Samen met zijn vrouw Ria kocht hij Landzicht. Het gezin woonde boven het café. De brand in 1973 overleefden zij maar net. Over de gastvrijheid van Jan en Ria wordt nu nog gesproken. De bingo-avonden waren legendarisch. Jan startte ook een biljartclub en een kaartclub. Op het hoogtepunt had het café zeven biljartteams, elke dag waren er trainingen. Zoon Rob leerde het spel in het café. Hij speelde op hoog niveau en werd zelfs Nederlands Kampioen Biljart Artistiek. Zijn grootste fan was vader Jan.

Jan liet het café meestal over aan zijn vrouw Ria. Zelf was hij vooral op het water te vinden op zijn eigen ‘sleper’. Hij werkte onder andere voor Jachtwerf Mulder waar hij de jachten verscheepte. Jan was daarvoor soms dagenlang onderweg. Hij ging ook vaak met Dick Mulder mee naar bootshows in binnen- en buitenland. Ook daar kon hij smakelijk over vertellen.

Jan had overigens een goede verstandhouding met Sinterklaas. Zo’n 20 jaar sleepte hij de stoomboot van de Goedheiligman naar de Molensloot waar alle kinderen hem op stonden te wachten.De watersport bleef hem altijd in zijn greep houden. Hij maakte 45 jaar onderdeel uit van het bestuur van Watersportvereniging Voorschoten. Daarnaast was hij lid van Jachtvereniging De Horsten. Menig eend en haas ging mee naar huis om geplukt te worden. Jan jaagde met prominenten zoals onder andere Prins Bernhard.

Na een paar jaar alleen te zijn geweest ontmoette hij zijn jeugdliefde Cock weer. Samen hebben ze nog 22 goede jaren beleefd met veel vakanties.
In 2020 ging het met zijn gezondheid bergafwaarts. Jan bleek Alzheimer te hebben en werd opgenomen in Huize Bijdorp. Daar overleed hij op 26 februari. Jan laat drie kinderen na: John, Rob en Nanda. Landzicht heet tegenwoordig Café Barrelzz waar zoon Rob met eigenaresse Marian Handgraaf de ouderwetse gezelligheid waar Jan zo van hield, terug heeft gebracht. Zijn eigen kruk staat er nog.


&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=voorschotensekrant.nl&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;
Meer berichten