Afbeelding
Foto: Ellen

De meeste Nederlanders eten veel te weinig groente en fruit

Algemeen

Eet jij iedere dag voldoende groente en fruit? Een groot deel van de inwoners van Nederland komt namelijk bij lange na niet aan de aanbevolen hoeveelheden. Die bedragen momenteel 250 gram groente en twee stuks fruit per dag. 

Vitamine C is belangrijk voor een gezond en vitaal lichaam

In groente en fruit zitten talloze vitamines en mineralen. De aandacht is meestal voornamelijk gericht op vitamine C. Geen wonder, want het is belangrijk voor talloze functies van het menselijk lichaam. Het ondersteunt bijvoorbeeld het immuunsysteem. Verder speelt het een rol bij de aanmaak van botten en het normaal functioneren van de huid. Dit is slechts een greep uit een hele reeks positieve effecten die vitamine C heeft voor je gezondheid. 

Waarom er te weinig groente en fruit gegeten wordt

Het is eigenlijk voor niemand een verrassing dat de consumptie van groente en fruit te laag is. Je hoort al van kinds af aan hoe belangrijk het is om voldoende vitamine C binnen te krijgen. Desondanks voldoet slechts een klein deel van de bevolking aan de voedingsadviezen. Daar zijn een aantal redenen voor. Sommigen vinden groente en fruit gewoon niet zo lekker. Een ander veelgehoord argument is dat het eenvoudigweg veel tijd kost om ze te bereiden. In tegenstelling tot een makkelijker maaltijd die je in vijf minuten op tafel zet of gewoon laat bezorgen. Bovendien proberen veel mensen hun groentes in één maaltijd te proppen. Onverstandig, vooral wanneer je groente toch al niet zo lekker vindt. 

Tips om meer groente en fruit te eten

Er zijn mooie manieren om meer groente en fruit te eten. Het spreiden van de inname is bijvoorbeeld een uitstekend idee. Eet bij het ontbijt groente op brood of kies tijdens de lunch voor een frisse salade. Een andere tip is het eten van snackgroentes. Als bijkomstig voordeel onderdruk je hiermee je hongergevoel zodat je minder snel kiest voor een ongezond tussendoortje. Wees daarnaast niet huiverig om nieuwe recepten te proberen. Bijvoorbeeld heerlijke Aziatische of Zuid-Europese gerechten op basis van hoofdzakelijk groente. 

Iedere dag een smaakvol sapje met lekker veel groente

Wellicht de simpelste manier om voldoende groente en fruit binnen te krijgen is door het gewoonweg te drinken. Kies dan wel voor sappen op basis van hoofdzakelijk groente. Daarnaast is de perstechniek van groot belang. Standaard methodes vernietigen namelijk veel vitamines en mineralen. Kies in plaats daarvan voor slowjuice. Je leest er alles over op www.happyjuicy.nl.