<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
Foto:

“... ye chizi mishe dighe... ma hamamoon bahamim...”*

Dit Perzische lied maakt mij in deze tijden toch vrolijk. De lente is gestart, net als het Perzische Nieuwjaar. En hiervan wil ik gebruik maken om iedereen te vragen er voor elkaar te zijn. En nee, niet fysiek! Of in elk geval rekening houdend met de afstand van 1,5 meter. Ik bedoel ‘met elkaar’ in de zin van: geloof in elkaar, weet dat je er niet alleen voor staat. Probeer niet negatief te zijn, of bang. Vertrouw op elkaar en op onze overheid. Ik had vanmorgen een training en de dame met wie ik dat deed (op voldoende afstand) was heel boos op alle negativisme op sociale media. Ze had een goed punt: onze overheid wil niet het slechtste voor ons, maar juist het beste. Waarom zou zij het slechtste willen? Wijs niet met de vinger, maar steun de initiatiefnemers en vertrouw op de kennis die 24/7 voor ons wordt verzameld. 

Verder vraag ik u om stil te staan bij de zorgverleners die dag en nacht bezig zijn en alle risico’s nemen voor zichzelf en hun gezin om toch u/ons te helpen. Ook in ons eigen dorp. Ik ben alle zorgverleners en vooral de huisartsen dankbaar voor hun inzet. Want naar wie gaan wij met onze klachten? Onze angst? Onze vragen? We zouden best vaker onze dankbaarheid kunnen tonen. Misschien niet op dit moment, met het rondwarende virus, maar misschien later eens. Een mooi boeket voor de wachtkamer bijvoorbeeld (indien door de praktijk gewenst, uiteraard). Ik zie aan mijn broer, die huisarts is, welke invloed deze epidemie heeft. Hoe hij zich inzet en welke offers hij daarbij moet maken. Hier is dankbaarheid echt gepast.

Dit is een tijd om er voor elkaar te zijn en onenigheid te vergeten. Laat je woede, kwaadheid en angst los. In deze tijden zal alleen liefde overwinnen! Liefde voor onszelf én voor elkaar, die je onder andere toont door respect te hebben en je te houden aan regels. Bij het boodschappen doen (niet hamsteren!) en afstand houden. Niet meer massaal met zijn allen naar de markt of de speeltuin. Alles wat u doet, heeft invloed op de samenleving. We leven in een rijk, begripvol en liefdevol land en als onze premier zegt: er is genoeg! Dan is er genoeg. Gun een ander wat je ook voor jezelf zou wensen.

Deze tijd vraagt aanpassing aan de situatie, maar dat betekent niet dat je niet meer kunt genieten. Ik zelf ben deze dagen vaker thuis en dat betekent extra tijd met het gezin. Samen onze nieuwe pup ( Lex) uitlaten, samen spelen. Hoe verleidelijk ook, ik steek al die extra tijd niet in mijn telefoon en de sociale media, maar aan mijn gezin. Hoe vaak krijgen we die kans? Ik geloof dat alles met een reden gebeurt en misschien is dit wel onze kans om ons te bezinnen. 

Tot slot nog enkele adviezen. Ik heb al vaker geschreven dat je in balans kunt blijven door goed te zorgen voor lichaam én geest. Respecteer de vraag van je lichaam. Zorg voor beweging, drink veel water en thee, eet je groente neem je rust! En zorg ook voor verse, frisse lucht, binnen én buiten. En als laatste tip: kurkuma, gember, vlierbessen en vitamine D (vette vissoorten, boter, eieren) kunnen in deze tijden extra nuttig zijn.

*No matter what, something will happen… we are all together…”

Reza Farsi, tandarts
Gezondsheidscentum Voorschoten
Column in de Voorschotense Krant van 27 maart a.s.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten