Michiel en Wieteke van Dort tijdens de Late Late Lien Show op de Tong Tong Fair. Daar zongen ze het nummer voor het eerst.
Michiel en Wieteke van Dort tijdens de Late Late Lien Show op de Tong Tong Fair. Daar zongen ze het nummer voor het eerst. Foto: Michiel Eduard

Voorschotenaar Michiel Eduard neemt nummer op met Wieteke van Dort

Algemeen Regio nieuws

Surabayaku heet het nummer dat Voorschotenaar Michiel Eduard opnam, samen met Wieteke van Dort. Surabayaku betekent zoveel als ‘Mijn Soerabaja’. Vorige week werd het nummer gereleaset tijdens de Late Late Lien Show op de Tong Tong Fair in Den Haag. 

‘Ik heb het lied geschreven voor Wieteke’, zegt Michiel. ‘Het is een ode aan haar en haar stad Soerabaja waar ze geboren is en woonde als jong meisje. Toen haar vader werd vermoord door Indonesiërs tijdens de Pemoeda periode vlak na de oorlog, moest zij naar Nederland. Maar net als veel Indische Nederlanders, ikzelf ben tweede generatie, heeft ze nog elke dag heimwee naar haar geboorteland.’ 

Het resultaat is een prachtig lied dat niet alleen de Indische Voorschotenaren zal aanspreken maar ook anderen. In de videoclip zitten nostalgische originele beelden van Java en Soerabaja. De cover is gemaakt door de bekende Indische striptekenaar Peter van Dongen en laat het straatbeeld van het oude Soerabaja zien.

Wieteke en Michiel hebben nog meer gemeen. Zo is zij ambassadeur van de Stichting Anak Mas. De Stichting is gestart door onder andere Michiel, om kansarme kinderen in Indonesië te helpen.

Michiel zelf is singer-songwriter en producer van Indonesische popmuziek. Hij treedt regelmatig op in Indonesië en is een graag geziene gast in radio en tv-programma’s. Zijn Javaanse overgrootouders zijn van Java naar Sumatra getransmigreerd om te werken als Javaanse koelies op grote ondernemingen. Zijn grootouders, tantes en oom hebben op Sumatra en Java in 7 Jappenkampen gezeten en de bersiap meegemaakt. Zijn vader kwam met de familie in 1956 vanuit Medan met de Willem Ruys naar Nederland. Voor oorlogsverhalen.com maakt hij video-vlogs over zijn zoektocht naar Indische oorlogsverhalen.



Afbeelding

Nieuws overzicht

Afbeelding
Toerclub Stompwijk organiseert 31e Elfdorpentocht 9 uur geleden
Afbeelding
Activiteiten meivakantie bij Intratuin 13 uur geleden
Binnenkort komt het eerste boek van Astrid Janson over haar hechtingsstoornis uit. Tegelijkertijd is ze hobbyfotograaf en exposeert in Amersfoort. Foto: VSK
Ontmoeting bij de Dorpspomp 15 uur geleden
Afbeelding
Vacature doktersassistente 15 uur geleden 1
Afbeelding
Cyberaanval op gemeente afgeslagen 16 uur geleden