Fred Snelderwaard deelt maandelijks zijn 'hersenspinsels' met de lezers van de Voorschotense Krant. Foto: PR
Fred Snelderwaard deelt maandelijks zijn 'hersenspinsels' met de lezers van de Voorschotense Krant. Foto: PR

Ondernemers zijn geen gewone burgers

Algemeen

Het zijn rare tijden beste lezers. De deadline voor deze column is 20 september, Prinsjesdag. Helaas zal WA zijn verhaaltje te laat afdraaien om deze column up tot date te laten zijn. Gelukkig lekt er van te voren al genoeg uit en daar wordt ondernemend Nederland niet heel blij van.

De burgers van Nederland hebben het zwaar. Torenhoge inflatie waardoor de boodschappen duurder worden, hoge energieprijzen die bijdragen aan torenhoge winsten van energiemaatschappijen etc. De (oppositie in de) Tweede Kamer roept en blèrt voor compensatie voor hun stemmers. En de regering gaat hier begrijpelijkerwijs in mee. Er wordt een mega compensatiepakket samengesteld om degene die het nodig hebben te ondersteunen Er gaan geluiden rond van een compensatiefonds of een fonds waar mensen kunnen lenen om niet in de kou te zitten. Regels die weer gepaard gaan met een hoop regeltjes en controle instanties. Gedoemd om te mislukken of in ieder geval fraude in de hand te werken (hoe zat dat ook al weer met die kinderopvangtoeslag..?) Maar hoe wordt dat nu gefinancierd…. Jazeker door de ondernemer. We weten in ieder geval dat de winstbelasting voor kleine MKB vennootschappen weer omhoog gaat. De afgelopen jaren was die verlaagd vanwege de aftakelende concurrentiepositie van deze ondernemers. Maar het gaat weer omhoog naar het oude niveau. Het gaat hier om MKB-ers die ook hoge energierekeningen hebben, die geconfronteerd worden met huurverhogingen op basis van de inflatie (10%) en oh ja, die veelal ook nog vanaf 1 oktober hun belastingschulden uit de coronatijd moeten gaan aflossen. Gaat dat lukken denkt u?

Voor ik het vergeet beste ondernemer. U mag ook niet meer fiscaal gefaciliteerd pensioen opbouwen in uw onderneming (om te kunnen investeren), uw zelfstandigenaftrek wordt verlaagd. De middelingsregeling wordt afgeschaft die ervoor zorgt dat u eerlijke belasting betaalt als uw inkomen in de jaren fluctueert( hetgeen “ondernemers-eigen” is). Ondernemen in Nederland is echt leuk. De conclusie is simpelweg dat u als ondernemer geen gewone burger bent maar een financier. De politiek, zowel landelijk als lokaal, luistert slecht naar u. Schrale troost, Ik weet dat u de motor van economisch Nederland bent. Men gaat spijt krijgen.
Normaal wens ik mijn lezers een “onderwerp gerelateerde maand” toe. Maar nu alleen, Sterkte!

Mr Fred Snelderwaard
(fred@snelderwaard.nl)

Nieuws overzicht

Afbeelding
Afsluiting Sijtwendetunnel van 28 april tot 18 mei 1 uur geleden
De bewoners van de Brunita J. Gemmekelaan protesteren al sinds vorig jaar tegen de komst van flexwoningen op het Geestwoningpad.
Buurt opgelucht: géén flexwoningen op Geestwoningpad 19 uur geleden
Afbeelding
Van chaotische hoofd naar innerlijke kind 19 uur geleden
Afbeelding
Wereldwinkel Voorschoten: volop keus voor moederdag! 19 uur geleden
Afbeelding
Intratuin rijdt mee in de Bloemencorso met betoverende auto 19 uur geleden