Voorschotense Marlies Greve met Nederlands topillusionisten Rob en Emiel. Samen maakten ze een promofilmpje voor de Stichting Magic Care.
Voorschotense Marlies Greve met Nederlands topillusionisten Rob en Emiel. Samen maakten ze een promofilmpje voor de Stichting Magic Care. Foto: VSK

Stichting Magic Care geeft al twintig jaar kinderen een steuntje in de rug

Algemeen Regio nieuws

Magic Care bestaat 20 jaar. Dat zegt u wellicht niets maar de voorzitter van de Stichting is Voorschotense Marlies Greve. Als haar alter ego Sprookjesgoochelaar Carlijn heeft zij generaties kinderen vermaakt. ‘Met Stichting Magic Care richten we ons op kinderen die in hun ontwikkeling bedreigd zijn en proberen hen met goochelworkshops te ondersteunen en te helpen’, vertelt ze. Samen met Nederlands topillusionisten Rob en Emiel maakte ze onlangs een promofilmpje voor het jubileum. 

Rob en Emiel werden eind juli tweede tijdens het World Championship of Magic in Canada. Samen met Marlies goochelden zij een elektrische auto tevoorschijn voor de film. Magic Care en al haar vrijwilligers mogen deze auto van Leaseplan Nederland een jaar lang gebruiken. En dat is hard nodig want Stichting Magic Care werkt door het hele land en heeft inmiddels zo’n 50 goochelaars aan zich verbonden. ‘Onze doelgroep zijn kinderen die door ziekte, handicap of een nare thuissituatie in de problemen zijn gekomen. Kinderen die in een grote groep vaak wegvallen maar juist wel wat extra aandacht kunnen gebruiken of kinderen die nooit in contact komen met magie. Daarom treden wij vooral op in ziekenhuizen, zoals al 15 jaar in het LUMC in Leiden, maar werken ook onder andere met Villa Pardoes, Oranjehuizen, diverse patiëntenverenigingen en kinderen die gevlucht zijn voor oorlogsgeweld. Het laatste half jaar hebben we een speciaal pakket samengesteld voor Oekraïense kinderen’, vertelt Marlies. 

De Stichting geeft ook al ruim 13 jaar workshops bij Playing for Success Den Haag, een tien weken durend traject voor kinderen in de bovenbouw die wel een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. ‘Magic Care betekent heel veel voor ons’, zegt Nicole Pont, centrummanager. ‘Bij sommigen slaat ons programma niet direct aan, dan bespreken we dat met de mensen van Magic Care. Zij letten erop dat deze kinderen extra aandacht krijgen. Voor de kinderen is het het leren van een trucje, maar ondertussen wordt er gewerkt aan sociaal-emotionele doelen. Vaak krijgen we van de scholen reacties op de goochelworkshops, daar zien ze ook dat de kinderen vooruitgaan. Het is het goochelen in combinatie met therapeutische doelen wat zo geweldig is.’

En dat is niet zo gek want Marlies Greve is speltherapeute, zij leidt de goochelaars op voordat ze er op uit gestuurd worden. ‘Het gaat om het zelfvertrouwen. Als je kinderen een goocheltruc leert, laat je ze eerst stevig op hun voeten staan, dan moeten ze de zaal inkijken en de truc uitvoeren. Ga samen oefenen en doe de truc later op school. Dan kun jij iets want anderen niet kunnen. Hoe gaaf is dat. En het werkt, elke keer weer en op elk niveau. Ook bij kinderen die gevlucht zijn. Goochelen laat kinderen stralen, dat is wel bewezen.’

Magic Care werkt inmiddels ook in Engeland en Amerika. ‘Daar geven we ‘zoomlessen’ aan patiëntjes. Vorig jaar kwamen we in contact met de Schotse Professor Richard Wiseman. Als psycholoog was hij ook al vijf jaar bezig een vorm van Magic Care op te zetten. Wij nodigden hem uit voor een bezoek en hij was onder de indruk van onze kennis en organisatie. Nu werken we samen. Wiseman is over de gehele wereld bekend en heeft al tal van boeken geschreven. Tijdens zijn bezoek raakten we in gesprek en nu wordt de methodiek van onze stichting genoemd in zijn nieuwe boek. Dat is natuurlijk geweldig voor onze stichting’, besluit Marlies.

De Magic Care goochelaars werken belangeloos, zij doen dat als vrijwilliger en krijgen hier niet voor betaald. De organisatie kan blijven bestaan door donaties. Ook doneren? Kijk op magiccare.nl voor meer info.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Nieuw bestuur Vereniging Noord Hofland en Frans Bakker erelid 12 uur geleden
Afbeelding
Veurs Lyceum doet mee aan Rijnlandcup 12 uur geleden
Afbeelding
VVD: Belangrijke stappen voor woningenbouw Voorschoten 20 uur geleden
Afbeelding
Archeo-workshop voor kinderen in Museum Voorschoten 20 uur geleden
Afbeelding
Wethouder Hubert Schokker start campagne 'Voorschoten gaat voor afval scheiden' 5 jun., 11:01 1