Onlangs overhandigde het Burgerinitiatief Vlietland 17.000 handtekeningen tegen de bouw van recreatiewoningen op Vlietland aan wethouder Bremer van Leidschendam-Voorburg
Onlangs overhandigde het Burgerinitiatief Vlietland 17.000 handtekeningen tegen de bouw van recreatiewoningen op Vlietland aan wethouder Bremer van Leidschendam-Voorburg Foto: VSK

Burgerinitiatief: Stikstofuitspraak heeft gevolgen vakantiepark Vlietland

Algemeen Regio nieuws

(Persbericht) De Raad van State deed 2 november 2022 uitspraak in de zogeheten stikstofzaak. Waar tot voor kort stikstof die wordt uitgestoten bij de aanleg van infrastructuur werd uitgesloten van stikstofberekeningen, is dat nu niet langer toegestaan. De zogeheten bouwvrijstelling komt daarmee te vervallen. En dat heeft ook gevolgen voor de bouwplannen in Vlietland, aldus het Burgerinitiatief Vlietland. 

Aanvullende en integrale stikstofberekening nodig
Het beoogde vakantiepark in Vlietland Noord wordt gebouwd in de nabijheid van meerdere Natura2000 gebieden. De effecten van het vrijkomen van stikstof tijdens de aanleg van het park moet per Natura2000 gebied onderzocht worden. Dat betekent dat voor het bestemmingsplan “Doorontwikkeling Vlietland Noord” extra stikstofberekeningen nodig zijn.

Het burgerinitiatief Vlietland is van mening dat de effecten van de aanleg van de grondwallen en het aan- of verleggen van wegen, waterkeringen en andere infrastructuur voor het vakantiepark daarin meegenomen moeten worden. Deze grondwallen worden aangelegd om te voorkomen dat de recreatiewoningen uitkijken op de fly-overs van de Rijnlandroute. Ze zijn daardoor onlosmakelijk verbonden met de bouw van de woningen. 

Stellen van prioriteiten is nu noodzakelijk
Het burgerinitiatief Vlietland ziet deze uitspraak van de Raad van State dan ook als een kans en als een moment om prioriteiten te gaan stellen. Een kans om nu wel serieus vorm te geven aan burgerparticipatie én een noodzaak tot het stellen van prioriteiten als het gaat om de schaarse “stikstofruimte” die ons rest. Projecten in het kader van acute woningnood, waterveiligheid (dijken) en ten behoeve van de energietransitie zouden daarbij voorrang moeten hebben op het bouwen van recreatiewoningen.

Verzoek aan de gemeenteraad
Naar aanleiding van de stikstofuitspraak verzoekt het burgerinitiatief de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg om een integrale stikstofberekening te maken en herhalen we ons verzoek voor een pas een plaats. Voorkom een overhaast en onomkeerbaar besluit, stel het vaststellen van het bestemmingsplan uit door het nemen van een voorbereidingsbesluit en neem de tijd voor een goed participatieproces en een zorgvuldige weging van de belangen van alle betrokkenen in het héle plangebied.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Huiselijk geweld en kindermishandeling: ook in Voorschoten 3 uur geleden
Afbeelding
Forescate Dames 1 wint met 3-1 van Alliance D1 4 uur geleden
Afbeelding
Volleybaljongens Gemini Kangeroes zoeken nieuwe spelers 4 uur geleden
Afbeelding
Spetterend glow feest voor 08-09-010!! 4 uur geleden
Afbeelding
'Niet alleen lichamelijk maar ook mentaal sterker worden' 4 uur geleden