Afbeelding
Foto: VSK

Gemeente en Bayer begraven de strijdbijl vlak voor rechtszaak AB-huis

Algemeen Regio nieuws

De gemeente Voorschoten en vastgoedondernemer Boris Bayer hebben een schikking getroffen in hun conflict over de verkoop van het Ambachts- en Baljuwhuis op de Voorstraat. De rechtszaak zou donderdagochtend worden voortgezet, maar dat ging op het laatste moment niet door. Officieel willen beide partijen nog niks zeggen, maar bronnen rondom de zaak laten weten dat er overeenstemming is bereikt tussen Voorschoten en Bayer. De details daarvan zijn nog onbekend.

door Lieuwe van Slooten

Vastgoedondernemer Bayer had de zaak tegen de gemeente Voorschoten aangespannen vanwege het stoppen van de verkoop van het Ambachts- en Baljuwhuis, een karakteristiek pand aan de Voorstraat in Voorschoten. Bayer wilde het kopen voor 1,4 miljoen euro, maar de gemeente trok de stekker uit die deal. De Wassenaarse vastgoedmagnaat zou zich niet aan de verkoopvoorwaarden hebben gehouden en bovendien had de gemeente vermoedens dat Bayer onvoldoende geld op zijn rekening zou hebben. Het zorgde voor onbegrip en woede bij Bayer die beide verwijten ontkent. Sterker nog, Bayer spande een rechtszaak aan om zijn naam te zuiveren.

Begin december verschenen beide partijen voor de rechter, maar ze kwamen nauwelijks dichter tot elkaar. Ze kregen tot 11 januari de tijd om achter de schermen door te praten en te zoeken naar een oplossing. Na de deadline van 11 januari waren de twee kampen er nog steeds niet uit en dus zou de rechtszaak verder gaan. Die was ingepland voor donderdagochtend, maar werd op het laatste moment gecanceld.

Schadevergoeding voor ondernemer
Beide partijen hebben afgesproken dat het Ambachts- en Baljuwhuis in handen blijft van de gemeente Voorschoten en dat Bayer een schadevergoeding krijgt. De hoogte daarvan is nog niet bekend. Bayer voelde zich door de gemeente weggezet als crimineel omdat die vermoedde dat hij onvoldoende geld zou hebben voor de koop. Of een vorm van rectificatie onderdeel van de regeling is, is ook nog onduidelijk.

Zowel de gemeente Voorschoten als het kamp Bayer laten weinig los over de schikking. ‘Ik kan er niks over zeggen, zodra er nieuws is komen we in de lucht’, zegt een woordvoerder van de gemeente Voorschoten. Ook het kamp Bayer houdt de kaken voorlopig op elkaar. ‘Nog even geduld.’

Vertrouwen zwaar beschadigd
Wel is helder dat de gemeente zich wil richten op de toekomst van het Ambachts- en Baljuwhuis. Donderdagmiddag vond er al een gesprek plaats met de huidige huurder Jos Kriek. Die wil ook graag nieuw leven in het pand blazen, maar daarvoor moet de gemeente eerst werk maken van het achterstallig onderhoud en de verduurzaming van het pand. Bovendien wil Kriek honderd procent zekerheid van de gemeente over de regeling met Bayer. Ook zijn vertrouwen in de gemeente Voorschoten is door het rommelige verkoopproces zwaar beschadigd.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Een mooi Weekend van Voorschoten 4 uur geleden
Afbeelding
PvdA: Zet de Vlietwijk centraal! 21 uur geleden
Afbeelding
Poëzieroute Voorschoten start met gedicht van Anne Remijn 22 uur geleden
Afbeelding
Dokter Otto van Eysden gaat met pensioen! 22 uur geleden 1
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding voor vertrekkende Peter Dik 23 uur geleden