Afbeelding
Foto: Archief

WOZ waarde woningen in Voorschoten flink gestegen

Algemeen

Ook zo geschrokken van de belastingaanslag die afgelopen weekend bij huizenbezitters in de bus viel? De WOZ-waarde van huizen is in sommige gevallen met tienduizenden euro’s gestegen. Hoe kan dat?

‘Hoe vervelend wij het ook vinden voor onze inwoners, het is eigenlijk heel simpel. De Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland die voor Voorschoten de gemeentelijke belasting int, bepaalt de WOZ-waarde en de waardepeildatum ligt op 1 januari van het jaar ervoor’, zegt een woordvoerder van de gemeente. ‘In dit geval dus 1 januari 2022 toen de huizenmarkt oververhit was en de prijzen enorm hoog waren.’

De OZB (Onroerend Zaakbelasting) wordt gebaseerd op deze waardepeildatum. De aanslag is inclusief onder andere afvalstoffenheffing en rioolheffing en is gebaseerd op de belastingtarieven van de gemeente. In Voorschoten heeft de gemeenteraad besloten de OZB voor dit jaar niet te verhogen anders dan met de landelijk vastgestelde indexering van 3,1%. Dat is overigens wel ruim twee keer zoveel als voor 2022, die lag namelijk op 1,4%. 

‘De verhoging is gebaseerd op de inflatie-index van het Centraal Planbureau, waarop de gemeente dus geen invloed heeft. Met deze verhoging volgt de gemeente de algemene prijsontwikkeling en houdt zij de inkomsten op peil’, aldus de woordvoerder. ‘Op de site van BSGR is meer informatie te vinden. Daar kunt u ook bezwaar tegen de aanslag maken.’

Er zijn overigens ook professionele bedrijven die bezwaar tegen de aanslag kunnen maken. Daar zit overigens wel een addertje onder het gras. Mocht het bezwaar terecht zijn dan komt de rekening daarvan bij de gemeente terecht die dat van gemeenschapsgeld moet betalen. Ook die rekening komt dus uiteindelijk bij de inwoners terecht. 

Is de aanslag dan volgend jaar lager nu de huizenprijzen dalen? ‘Daar kunnen we nog niets over zeggen’, vervolgt de woordvoerder. ‘Dat is uiteindelijk een politieke beslissing. Het hangt niet per se af van de woningmarkt, maar van de begroting die de gemeenteraad vaststelt.’ 

Diverse site hebben al aandacht aan dit onderwerp besteed. Op RTL nieuws is een artikel gepubliceerd met vragen en antwoorden over de hoge WOZ.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Informatiebijeenkomsten over aanpassing Europaweg en Lammenschansplein 8 uur geleden
Op 15 mei is er de Verwondermarkt bij basisschool Het Kompas
Verwonder in Voorschoten 9 uur geleden 1
Begrotingsbehandeling 1971/1972 met v.l.n.r. wethouder Esselaar, wethouder Baron de Vos van Steenwijk, burgemeester Van der Haar, gemeentesecretaris Eveleens, wethouder Iestra en wethouder Pels.
PvdA herdenkt oud-raadslid en wethouder Paul Pels 16 uur geleden 1
Afbeelding
Vechtpartij bij opvanglocatie Gouden Leeuw 30 apr, 13:16 12
Burgemeester Stemerdink ontving het eerste exemplaar uit handen van auteur Jan Spendel.
Honderd jaar sociaaldemocraten in Voorschoten 30 apr, 12:00 1