Afbeelding
Foto: Henriëtte Guest

OdenseHuisOrkest brengt mensen bij elkaar: ‘Ik word er blij van in mijn hoofd’

Algemeen Regio nieuws

Hey goedemiddag. Met een lied en een lach verwelkomt orkestleider Greet Meesters iedereen in de Odensehuiskamer in Voorschoten. In de informatieve podcastserie ‘Hey goedemiddag’ over het OdenseHuisOrkest hoor je ontroerende verhalen over wat muziek met mensen doet. 

Samen zingen en muziek maken zet mensen in beweging. Dat is goed voor iedereen, en zeker voor mensen met beginnende geheugenproblemen voor wie het OdenseHuisOrkest is opgericht. “Ik word er blij van in mijn hoofd”, “ik ga hier altijd weg met een brede glimlach, “muziek maken is goud voor mij” en “het is elke week weer een feestje”. Een greep uit de reacties van de orkestleden in de podcastserie ‘Hey goedemiddag’ op de vraag waarom ze meedoen in het OdenseHuisOrkest.

In de vierdelige podcastserie ‘Hey goedemiddag’ hoor je de verhalen van de deelnemers, buurtbewoners en muziekvrijwilligers. Sociaal werker Hester van Kruijssen begon een paar jaar geleden met de Odensehuiskamer voor Voorschoten Voor Elkaar en ontdekte al snel dat samen muziek maken een hele aantrekkelijke activiteit is om mensen naar de Odensehuiskamer te trekken. “We horen vaak dat de omgeving van een persoon met geheugenverlies niet wist dat iemand nog zo graag zong of zo goed mee zou kunnen spelen in het orkest”, vertelt Hester van Kruijssen. 

“Vorige week kwam er een nieuw iemand, een vrouw met haar dochter, kennismaken met het orkest,” zegt orkestleider Greet Meesters, “en naderhand vertelde die dochter dat ze haar moeder in tijden niet zo gelukkig had gezien. Die moeder speelt en zingt hier volop mee.”

Muziekgemeenschap
Het OdenseHuisOrkest is opgezet voor mensen met geheugenproblemen, maar er spelen ook muziekvrijwilligers mee uit Voorschoten en omliggende gemeenten. “Vaak kennen mensen elkaar nog van vroeger, van school of een sportclub”, zegt Meesters, “en dan komen ze elkaar hier weer tegen. Zo ontstaat een eigen muziekgemeenschap.”

Het OdenseHuisOrkest draait om samen muziek maken, elkaar ontmoeten en ontdekken wat je nog wil en kan met muziek. Het is laagdrempelig en toegankelijk, niemand hoeft auditie te doen. Maar er wordt wel serieus gerepeteerd. Na twee uur is iedereen dan ook behoorlijk moe. “Maar ik vind het heerlijk”, zegt Mieke in aflevering 1 van de podcast ‘Hey goedemiddag’. Zij is buurtbewoonster en speelt piano, djembé en accordeon. Met bladmuziek voor haar neus kan ze (bijna) alles spelen. “Als het even kan, ben ik erbij op donderdagmiddag.”

Gezellig
Ook deelneemster Conny kijkt altijd uit naar de donderdagmiddag. “Ik vind zingen heerlijk en in de pauze drinken we een kopje koffie en praten we met elkaar. Het is heel gezellig.” Dat geldt ook voor deelnemer Bert, die zelf niet zo goed meer uit zijn woorden komt, maar wel nog een paar liedjes op zijn gitaar kan meespelen. En ook altijd vooraan staat om te helpen met het klaarzetten en opruimen van de muziekinstrumenten. “Daar wil ik graag mijn tijd aan besteden.”

Podcast
Met de podcastserie hoopt orkestleider Greet Meesters bewoners uit Voorschoten, hun naasten, zorgverleners en muzikanten te inspireren en te motiveren om de kracht van muziek te benutten in het dagelijks contact met mensen met beginnende geheugenproblemen. In de podcastserie komen deelnemers, vrijwilligers en samenwerkingspartners zoals onderzoekers van ‘Leyden Academy on Vitality and Ageing’ aan het woord.

Voorschoten Voor Elkaar is een welzijnsorganisatie die mensen in Voorschoten een plek biedt om samen te komen, activiteiten te ondernemen en zich te ontwikkelen. Kijk op de website www.voorschotenvoorelkaar.nl voor meer informatie. Daar vind je ook de link naar de podcastserie Hey goedemiddag van Gerry van Bakel. Of ga direct naar de podcast: https://podcasters.spotify.com/pod/show/gerry-van-bakel.

Afbeelding

Nieuws overzicht

Afbeelding
Centrumondernemers onaangenaam verrast door huisvesting ambtenaren in centrum 23 uur geleden 13
André Ewijk heeft zijn Moments weer geopend. Genieten van heerlijk ijs!!
Moments is weer open! 2 mrt, 11:50 1
Afbeelding
Koudwatervrees 2 mrt, 10:00
Afbeelding
"BLIJSPEL" VERGETELHEID toneelgroep Voorschoten 1 mrt, 16:07
Op dinsdagavond, woensdagmiddag en vrijdagochtend is de speelotheek in de bieb aan de Wijngaardenlaan open. Foto: Speelotheek
Statiegeldactie bij AH voor Speel-O-Theek Voorschoten 1 mrt, 12:00