Afbeelding

Hardlopen, Fietsen en Schaatsen op 3 maart 2024

Algemeen

Goed nieuws voor duursporters!  
Leiden krijgt weer wintertriatlon, rond de nieuwe IJshal De Vliet De Leidse wintertriatlon is terug op de sportkalender. De komst van de nieuwe IJshal De Vliet was de aanleiding om dit monumentale evenement na een jaar afwezigheid weer op poten te zetten. Dit weekend gaat de inschrijving open.

Op zondagochtend 3 maart om 8.30 gaat de wintertriatlon van start bij IJshal De Vliet. Een mooi evenement waar duursporters met verschillende achtergronden elkaar ontmoeten. Je hebt schaatsers die aardig kunnen hardlopen. En er zijn hardlopers, wielrenners en triatleten die ‘s winters regelmatig op het ijs staan. Voor al die sporters is de wintertriatlon een veelzijdige uitdaging. 

De afgelopen jaren werden er alleen in het noorden en oosten van het land wintertriatlons georganiseerd. Vanuit de Randstad betekende dat een reis van 400 kilometer retour. Maar nu heel het zuidwesten dus weer een eigen evenement. Daar komen ook atleten uit de rest van het land op af, om de competitie aan te gaan op de fietsronde in de Vlietlanden en in de mooie ijshal De Vliet. 

Veel belangstelling
Hardlopen, fietsen en schaatsen zijn de drie pijlers van de wintertriatlon. De afstanden zijn vergelijkbaar met de (kwart en achtste) zomertriatlon. De lange versie is afgerond 10+50+20 kilometer. Bij de middenafstand gaat het om 5+25+10 km. En voor de jeugd tot en met 16 jaar is er een biatlon met 2+3 km lopen en schaatsen.

Zaterdag 25 november is de inschrijving opengegaan, via www.zvl-1886.nl/leidse-wintertriatlon/ 

Omdat de Leidse wintertriatlon uniek is in zuidwest Nederland, hebben al veel sporters interesse getoond. Maar omwille van de veiligheid worden er voor de twee hoofdnummers samen maximaal 150 deelnemers toegelaten. Bij de jeugdbiatlon zijn er 60 startplaatsen beschikbaar. 

Roemruchte historie
Met deze wintertriatlon grijpt Leiden terug op een lange traditie. Tot 2014 werd er meer dan 25 keer zo’n evenement gehouden, in de oude ijshal aan de Vondellaan. Het baantje was slechts 182 meter lang en berucht om de korte bochten, waardoor menig deelnemer met een loodzwaar linkerbeen over de finish kwam. Dat weerhield de sporters er niet van om hun beste beentje voor te zetten bij dit jaarlijkse hoogtepunt van het Leidse schaatsseizoen.

Door de steeds lastiger verkeerssituatie rond de oude ijshal, de hogere veiligheidseisen en het grote aantal benodigde vrijwilligers werd er een jaar geleden een punt gezet achter het evenement. Die punt blijkt nu dus een komma. De nieuwe IJshal De Vliet, met een brede 250-meterbaan en gunstig gelegen aan de oostkant van Leiden, biedt weer mogelijkheden. 

Veel handjes nodig 
De nieuwe wintertriatlon werd mogelijk door nauwe samenwerking tussen de schaatsclub IJVL en de triatlontak van zwemvereniging ZVL-1886. Schaatsers en triatleten staken al in maart 2023 de koppen bij elkaar en gingen fietsroutes verkennen. Vijf maanden werd er met gemeente Leiden en andere overheden overlegd over het verkeers- en veiligheidsplan. Nu de vergunning praktisch rond is, kan de inschrijving eindelijk open. Om alles in goede banen te leiden, zijn bij de wintertriatlon veel handjes nodig. In totaal bijna 100 vrijwilligers gaan hardlopers en fietsers de juiste richting wijzen, kruispunten vrijhouden, de wisselzone bewaken en erop toezien dat de schaatsers veilig het juiste aantal rondjes afleggen. Deze vrijwilligers worden deels binnen de twee verenigingen gevonden, maar er wordt ook een beroep gedaan op bevriende schaats-, atletiek- en wielrenclubs. En we moedigen deelnemers aan om ook een vriend of familielid als vrijwilliger aan te melden. Want supporters willen vaak graag helpen om lopers en fietsers veilig de juiste weg te wijzen

Fietsparcours langs Vlietland

Nieuws overzicht

Afbeelding
Zeer muzikaal samenspel Pantelis Protopapas Quartet bij PJPJ Voorschoten 19 feb, 22:25
Jeroen van Dijken VVD Zuid Holland (l)  en Jaap Haubrich VVD Voorschoten.
VVD Voorschoten blij met toekomstig Lammenschansplein 19 feb, 22:22
Afbeelding
Ruim 100 zwemdiploma's uitgereikt in zwembad Het Wedde! 19 feb, 10:53 1
Afbeelding
PvdA en GroenLinks: Leegstand centrum bedreigt levendigheid dorp! 19 feb, 08:53 2
Afbeelding
Big Band komt naar Voorschoten! 17 feb, 14:45 1