De leerlingenraad van de Gevers Deynootschool regelde dat er een oversteekplaats bij de school komt.
De leerlingenraad van de Gevers Deynootschool regelde dat er een oversteekplaats bij de school komt. Foto: VSK

De Gevers heeft een eigen oversteekplaats dankzij de leerlingenraad

Algemeen Regio nieuws

Naar de leerlingenraad van de Gevers Deynootschool wordt geluisterd. Tess uit groep 5 is lid van de raad en zij ergerde zich allang dat automobilisten op het Burgemeester van der Haarplein, waar de school gevestigd is, niet stopten voor overstekende kinderen. Een brief aan de gemeente bracht uitkomst en afgelopen vrijdag werd de oversteekplaats geopend. 

Tess moet dagelijks het plein oversteken en dat is niet altijd makkelijk. ‘Veel auto’s rijden door. Tijdens Het Weekend van Voorschoten zag ik een kraampje waar je over verkeersveiligheid kon praten. Daar heb ik alles verteld en ze zouden het doorgeven. Maar het duurde best wel een tijdje voor we antwoord kregen en toen hebben we in oktober, samen met meester Arnaud een brief aan de gemeente geschreven.’

Vanaf dat moment ging het snel. Een ambtenaar van de gemeente kwam praten en samen met de raad werd een ontwerp gemaakt. Het liefst hadden Tess en haar mederaadsleden een zebra gehad maar dat lukte niet, nu ligt er een oversteekplaats met twee lijnen. ‘Bij een zebrapad krijgen voetgangers voorrang en dan ontstaat er een file op de Marinelaan. En er staat ook nog eens een grote boom hier, die kan het zicht blokkeren’, legt Tess uit. Om de oversteekplaats te markeren staan er twee borden van Nijntje. 

‘De kinderen moeten zelf ook blijven opletten’, zegt directeur Arnaud Ouwehand. ‘Daarom liggen er ook tegels met een gedichtje van Nijntje die daarop wijzen.’ Hij is trots op zijn leerlingenraad. ‘Zeven keer per jaar vergaderen we en elke keer staat verkeersveiligheid hoog op de agenda. Het kan hier ontzettend druk zijn met auto’s van ouders die kinderen wegbrengen en ophalen. De leerlingenraad deelt dan stickers uit aan mensen die op de fiets komen of de auto verder weg zetten, dat werkt geweldig!

Wethouder Schokker onthulde samen met de raad het bord bij de oversteekplaats. ‘De gemeente is blij om dit initiatief te ondersteunen. Wij werken graag met scholen samen om onze straten veiliger te maken. Het is weliswaar geen echte zebra maar we hopen toch dat de situatie hierdoor verkeersveiliger wordt.’ Mogen alle kinderen nou ideeën insturen? ‘Dat mag altijd en horen we graag’, lacht hij. ‘Het is ontzettend belangrijk dat kinderen ook meedenken over veiligheid.’

En Tess? Die heeft nog veel meer ideeën voor de school, onder andere over het overblijven. ‘De ruzies moeten beter worden opgelost’, vindt ze.

De leerlingenraad stelt zich via deze link voor.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Mis het niet: De Goed Voor Elkaar Show 2024! 3 uur geleden
Wethouder Paul de Bruijn kwam Imadeddine Hader van de Stichting Assalem feliciteren. Foto's: VSK
Het begin van een traditie: samen het Suikerfeest vieren 10 uur geleden 1
Afbeelding
Blijf langer sterk 12 uur geleden
De eerste Zonnebloemloten zijn verkocht door Zonnebloemvoorzitter Bert Dedden, aan burgemeester Stemerdink
Burgemeester Nadine Stemerdink koopt eerste Zonnebloemloten 17 apr, 15:04
Afbeelding
Voorschoten sluit aan bij Hollandse Plassen 17 apr, 13:42