Anja en Zhang Hu zijn al 25 jaar eigenaar van Restaurant Alexander. Een must voor de liefhebbers van de echte Chinese keuken. Foto: PR
Anja en Zhang Hu zijn al 25 jaar eigenaar van Restaurant Alexander. Een must voor de liefhebbers van de echte Chinese keuken. Foto: PR

Restaurant Alexander: de echte traditionele Chinese keuken

Algemeen Ondernemer in beeld

Wie vanuit Voorschoten door het tunneltje onder Station De Vink fietst, komt direct uit bij Restaurant Alexander in Leiden. ‘Maar eigenlijk zijn we ook een beetje Voorschotens, we zitten zo dichtbij’, lachen Anja en Zhang Hu. 25 jaar geleden namen zij het restaurant over en richtten zich op de traditionele Chinese keuken uit voornamelijk Kanton en Sichuan.

Beiden zijn in China geboren maar waar Zhang op 6-jarige leeftijd naar Nederland kwam en hier opgroeide, arriveerde Anja op 19-jarige leeftijd. ‘Ik wilde de wereld zien, weten hoe het er in andere landen aan toeging’, vertelt ze. ‘Ik begon in Nederland omdat een deel van mijn familie hier woonde. Maar toen ontmoette ik Zhang en ben nooit meer weggegaan.’ De familie van Zhang bezat een restaurant in Bussum en hij hielp al jong. ‘Dan kreeg hij een krukje om bij het aanrecht te komen’, lacht Anja. ‘De horeca zit hem echt in het bloed en hij wilde een eigen restaurant.’

In 1998 nam het paar Alexander over. ‘In eerste instantie een Chinees-Indisch restaurant met op Nederland gebaseerde gerechten’, gaat Anja verder. ‘De afgelopen jaren zijn we ons meer gaan richten op de traditionele Chinese keuken. Ruwweg zijn er vier belangrijke keukens in China: Kanton, Sichuan, Shanghai en Beijing. Dan zijn er nog honderden variaties. Wij kozen voor Kanton en Sichuan. Kanton ligt aan de zee en de keuken kenmerkt zich door veel lichte gestoomde vis- en groentegerechten met sojasaus. Sichuan ligt in de bergen en kent veel gedroogde ingrediënten en specerijen die we rechtstreeks vanuit China importeren. Daarmee zijn onze gerechten dus echt traditioneel, dat zeggen zelfs Chinezen die hier komen eten. We hebben ook internationale prijzen gewonnen met onze gerechten.’ In totaal staan er meer dan 100 gerechten op de kaart, ook voor afhalen.

All you can taste
‘We merkten wel dat onze gasten vaak de bekende gerechten kozen en we wilden ze kennismaken om eens iets anders te proberen dan Babi Pangang. ‘All you can taste’, is eigenlijk een soort tapas maar dan Aziatisch en voor een vaste prijs. Per ronde zijn er twee gerechten per persoon te bestellen. Gasten kunnen zo verschillende smaken uitproberen. Maar ook share dining is bij ons mogelijk, sushi en vegetarisch.’

Alexander is van woensdag tot en met maandag geopend. Lunch uitsluitend op afspraak.

Restaurant Alexander
Alexandrine Tinneplein 96
T: 071-5790216
W: alexander-leiden.nl

Nieuws overzicht

Afbeelding
VKK-jubileumconcert De Vliegende Hollander 14 uur geleden
Oude Stationslaantje.
Geen flexwoningen maar permanente bouw Oude Stationslaantje 23 uur geleden
Afbeelding
Bloed, zweet en tranen bij oefening Corbulotunnel 24 mei, 08:45
Afbeelding
Grote oefening in Corbulotunnel 23 mei, 12:46
Afbeelding
Asfaltwerkzaamheden op diverse plekken in het dorp 23 mei, 12:37