Afbeelding
Foto: Tjapko de Heus

Een plek voor mezelf

Column Regio nieuws

In mei dit jaar ontmoette ik Rosa, moeder van drie kinderen die toen al ruim een jaar ziek thuis zat. Mijn opdracht was te onderzoeken welke mogelijkheden voor terugkeer naar betaald werk er in de buurt van haar woonplaats waren en hoe dit te combineren was met herstel van belastbaarheid.

In een aantal gesprekken vertelde ze mij steeds meer details over haar leven en hoe ze overbelast was geraakt door de combinatie van werk en gezin. Ze was wat schuchter en op haar hoede, maar stukje bij beetje werd mij duidelijk hoe het zo ver gekomen was en, belangrijker, wat haar droom was. Ze wilde het mensen naar de zin maken en met bereiden van voedsel bezig zijn. Ooit zou ze wellicht met een foodtruck de wereld rondreizen en zo in haar inkomen voorzien. Ze werkte voordat ze uitviel in een broodfabriek voor 24 uur per week. Daar werd haar leven gedicteerd door het tempo van de lopende band. Zodra ze thuis was waren er de kinderen die veel aandacht nodig hadden; ze zaten alle drie op speciaal onderwijs. Tot overmaat van ramp werd haar man ook nog eens ernstig ziek. 

Toch bleef ze doorgaan, totdat er iets knapte. Ik ging op zoek naar een werkplek waar ze werkervaring kon opdoen richting horeca/catering. Die werd al snel gevonden bij een zorgboerderij annex camping midden in een prachtig natuurgebied. Hier fleurde, ze mede door de uitstekende begeleiding ter plekke, helemaal op. Ze ging ook anders naar werk kijken. Van een last op haar schouders werd het een plekje voor haarzelf. Even helemaal weg uit de hectiek van het gezin in een leuk team met veel waardering voor elkaar. 

Na haar vakantie zijn we gaan zoeken naar werk voor drie halve dagen. We vonden via Randstad een vacature bij een grote onderwijsinstelling die precies leek te passen; meehelpen bij de catering tijdens de lunchpauzes en daar dan ook voorbereidingen voor doen. We maakten samen een korte motivatiebrief en drukten op de knop verzenden. De volgende dag werd ze gebeld of ze de volgende week op gesprek kon komen. Eind van die week had ze de baan en de woensdag na Prinsjesdag mocht ze beginnen.

Ron Vonk loopbaanadviseur

Nieuws overzicht

Afbeelding
Afsluiting Sijtwendetunnel van 28 april tot 18 mei 3 uur geleden 1
De bewoners van de Brunita J. Gemmekelaan protesteren al sinds vorig jaar tegen de komst van flexwoningen op het Geestwoningpad.
Buurt opgelucht: géén flexwoningen op Geestwoningpad 21 uur geleden
Afbeelding
Van chaotische hoofd naar innerlijke kind 21 uur geleden
Afbeelding
Wereldwinkel Voorschoten: volop keus voor moederdag! 21 uur geleden
Afbeelding
Intratuin rijdt mee in de Bloemencorso met betoverende auto 21 uur geleden