Afbeelding

Hoe minder energiegebruik?

Column Regio nieuws

De laatste weken lees ik veel over dat we minder energie moeten gaan gebruiken en dan is een groot discussiepunt of het zogeheten Warmtelinq de oplossing zal zijn om echt stappen te zetten. En we zouden ook van het aardgas af moeten. Ook in onze gemeente wordt er over gesproken. Voorschoten wil in 2050 bijna aardgasvrij zijn. 

Wat is dat Warmtelinq? In Rotterdam kwam een paar jaar terug de gedachte op om restwarmte uit de haven te gebruiken als energie en dat zou kunnen door ondergrondse leidingen. 

Daarna kwam Den Haag voor die restwarmte in beeld en dat gaf meteen al heel wat gedoe. Veel inwoners zetten er vraagtekens bij, zeker ook vanwege de vermoedelijke kosten. Maar, ook omdat je dan aan één leverancier komt vast te zitten. De rechter bepaalde uiteindelijk dat de plannen toch konden doorgaan. 

Nu loopt in Leiden een hele discussie: leidt het Warmtelinq echt tot vermindering van energieverbruik door en voor de inwoners en wat zijn de kosten, zeker door de hoge kosten van aanleg van de leidingen onder de grond? Kijkend naar de Leidse plannen zouden de leidingen ter hoogte van Allemansgeest, vanaf de A4 in Voorschoten komen en daarna  naar Noord Hofland en Leiden gaan. En de rest van Voorschoten dan en wie betaalt de kosten? 

Er zijn dus nog heel wat vragen en daar zullen toch duidelijke antwoorden op moeten komen. Daarbij speelt ook dat in 2026 de hybride warmtepomp gaat komen bij ieder die zijn centrale verwarming vervangt. Ook dat roept nog wel vragen op. 

Veel nieuwe ontwikkelingen waarvan niet duidelijk is, hoe de samenhang  tussen de verschillende ontwikkelingen is en wat de betekenis is voor de toekomst. 

Er zal dus meer duidelijkheid moeten komen en daarbij speelt de overheid en ook dus onze gemeente een belangrijke rol. 

Helma Nepperus
Oud-Kamerlid en
oud-raadslid voor de VVD

Nieuws overzicht

GroenLinks Voorschoten ging op bezoek bij Groen Schoten in België.
GroenLinks Voorschoten ontmoet Groen Schoten 1 uur geleden
Afbeelding
Repair Café op 25 mei 2 mei, 15:32
Afbeelding
Informatiebijeenkomsten over aanpassing Europaweg en Lammenschansplein 1 mei, 17:33
Op 15 mei is er de Verwondermarkt bij basisschool Het Kompas
Verwonder in Voorschoten 1 mei, 16:32 1
Begrotingsbehandeling 1971/1972 met v.l.n.r. wethouder Esselaar, wethouder Baron de Vos van Steenwijk, burgemeester Van der Haar, gemeentesecretaris Eveleens, wethouder Iestra en wethouder Pels.
PvdA herdenkt oud-raadslid en wethouder Paul Pels 1 mei, 09:52 1