<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
Burgemeester Aptroot krijgt het eerste exemplaar van '1000 jaar Dorpskerk' uitgereikt 
Burgemeester Aptroot krijgt het eerste exemplaar van '1000 jaar Dorpskerk' uitgereikt  (Foto: protestantse gemeente Voorschoten)
Kunst & Cultuur

1000 jaar Dorpskerk in boek uitgegeven

  Cultuur

Afgelopen zondag kreeg burgemeester Aptroot het eerste exemplaar van het boek ‘1000 jaar Dorpskerk uitgereikt tijdens een coronaproof bijeenkomst in de kerk. Het boek verhaalt over de historie van de kerk en het ernaast gelegen kerkhof. 

De geschiedenis gaat terug tot de 10e eeuw, toen op een hoger gelegen deel in het dorp een kerkje werd gesticht, gewijd aan St-Laurentius. De bouw was waarschijnlijk van hout, later kwam er een tufstenen kerk en naderhand één van baksteen. Met het beleg van Leiden in 1573 werd de kerk deels verwoest en later gedeeltelijk weer opgebouwd. Het huidige neogotische uiterlijk dateert uit 1868. 

In 1960, 2000 en 2020 werd de kerk inwendig gerenoveerd en aangepast aan de eisen van de tijd. Het Hoogheemraadschap van Rijnland, de ambachtsheer en particulieren bezorgden de kerk bijzondere glas-in-loodramen. Dit jaar is het door Jacobus Zeemans voor deze kerk gebouwde orgel precies 300 jaar oud. De veertiende-eeuwse toren liep in 1702 grote schade op door brand. Bij een grondige renovatie in 1957 werd de toren nog verhoogd. In de Tweede Wereldoorlog werd de grote luidklok uit 1704 afgevoerd voor de oorlogsindustrie. Burgerij, bedrijfsleven en gemeente bezorgden de toren in 1965 een carillon. 

Eeuwenlang is in en om de Dorpskerk begraven. Het prachtig bijgehouden kerkhof was tot 1963 Voorschotens algemene begraafplaats. Al voor de Reformatie beschikte de Dorpskerk van Voorschoten over een pastorie. De kerk was zelfs tot 1877 eigenaar van de Dorpsschool.

Het boek is geschreven door Wim van den Eijkel, Piet van der Plas, Jan H.M. Sloof, Karel A. de Vries en Henk J. Walvaart. Wim van den Eijkel is oud-docent geschiedenis en beheerder huisarchief Duivenvoorde. Hij houdt zich bezig met de geschiedenis van Voorschoten. Piet van der Plas is geïnteresseerd in de middeleeuwse geschiedenis van Rijnland. Jan H.M. Sloof is als gepensioneerde archiefmedewerker actief met het schrijven over Voorschoten. Karel A. de Vries is al vele jaren ouderling en kerkvoogd/kerkrentmeester en daardoor geïnteresseerd en betrokken bij de Dorpskerk. Henk J. Walvaart oud-directeur basisschool Gevers Deynoot , was 53 jaar cantor-organist.

Uitgave Ginkgo, Leiden. Het 224 pagina’s tellende boek is rijk geïllustreerd en gebonden in hardcover en kost € 19.95. ISBN 978-90-71256-85-1. Het boek is ook verkrijgbaar bij boekhandel De Kler, Museum Voorschoten en Kasteel Duivenvoorde.<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten