Afbeelding
Foto: Stoomtreinmuseum Leiden Katwijk

Evenement in Vuur en Vlam bij Stoomtreinmuseum

Cultuur Kunst & Cultuur

In weekend van 22 en 23 april zullen voor het stationsgebouw van het Stoomtreinmuseum in Valkenburg oude en prachtig gerestaureerde brandweerwagens met een rijke geschiedenis worden geparkeerd. 

Naast de eerste gemotoriseerde voertuigen staan er ook voertuigen opgesteld die hebben geblust bij de brand die is ontstaan door het vergissingsbombardement in 1945 op het Bezuidenhout. Er wordt ook uitleg gegeven over de grootste Haagse brand ooit. In het buitenmuseum is veel te doen en te zien. Rondom de rijtuigenloods staan voertuigen die hebben geblust bij de grootste naoorlogse brand van Den Haag in het gebouw van Kunsten en Wetenschappen. Ook kunt u er (kleinere) handspuiten en motorspuiten bekijken. Net als stoombrandspuit “Leiden”.

De rijtuigenloods zelf is ingericht als tentoonstellingsruimte. Er staat voor de kinderen een grote demonstratietafel opgesteld met Playmobil brandweershowmodellen (Bauteam Holland) en er is een uitgebreide infomarkt en horeca. Er staat ook een stand met brandweer merchandising waar u een leuke herinnering voor de kinderen kunt kopen.

Een hoogtepunt voor de kinderen is een rit met de speciale brandweertrein. Deze rode brandweertrein, die voor dit weekend is voorzien van een blauw zwaailicht en een sirene, rijdt via de “Wilgenlaanroute” om de rijtuigenloods heen. De kinderen gaan gekleed in brandweeruniformen en helmen. Uiteraard komen onze jonge helden in actie om een brand te blussen.

De stoomtreinen rijden de gehele dag door zonder dienstregeling. Als een trein vol is, wordt het vertreksein gegeven en rijdt de trein nu om het gehele Valkenburgse Meer. Bij de halte Wassenaarse Watering stopt de trein voor demonstraties. Er worden brandemmers doorgegeven om te ervaren hoe vroeger branden werden geblust.

Je kunt zien dat oude handspuit al 150 liter water per minuut kan oppompen. Heel zwaar werk, daarom mogen sterke papa’s, mama’s en grotere kinderen hun spierballen tonen. De demonstratie wordt afgesloten met de oudste werkende stoombrandspuit “Vecht” uit 1884 die al 1200 liter water per minuut kan verwerken. 

Met de volgende stoomtrein kun je je reis weer vervolgen naar het buitenmuseum. Bij het vertrek van deze trein rijd je onder twee waterstralen door. 

Het vervolg van de route is nieuw voor 2023. De treinen rijden vanaf dit seizoen om het gehele Valkenburgse Meer. 

Tijdens de rit met de stoomtrein kun je onderweg ook nog een moderne DAF waterkanon met een groot vermogen van 3000 liter per minuut in actie zien. Langs een deel van de route van de stoomtrein loopt een paard mee die een oude stoombrandspuit voorttrekt.

Het zal druk worden tijdens “In Vuur en Vlam”. Om de bezoekers zoveel mogelijk te spreiden heeft het museum voor dit weekend een reserveringssysteem met tijdsloten ingericht op hun website www.stoomtreinkatwijkleiden.nl Alleen met een reservering heeft u gegarandeerd toegang. U betaalt geen reserveringskosten. Houders van museumkaarten mogen gratis naar binnen. Ook dan moet u de kaartjes reserveren. Aan de kassa worden alleen kaarten verkocht als er nog vrije plaatsen zijn.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Vinder rijbewijs neem svp contact op 4 uur geleden
Afbeelding
Zware fietsen niet meer welkom??? 22 sep., 14:27
Afbeelding
Samen een terrasje pikken! 22 sep., 14:24 1
Afbeelding
Wethouder Hubert Schokker geeft startsein Stoptober 22 sep., 13:52
Afbeelding
Intratuin Lisse trapt af met betoverende kerstshow 22 sep., 13:28 1