Het Rembrandt Trio met vlnr Toby Overwater, Rembrandt Frerichs en Voorschotenaar Vinsent Planjer. Foto: Mark Engelen
Het Rembrandt Trio met vlnr Toby Overwater, Rembrandt Frerichs en Voorschotenaar Vinsent Planjer. Foto: Mark Engelen Foto: MARK ENGELEN

Vinsent Planjer: jazzdrummer met passie voor het Oosten

Cultuur Kunst & Cultuur

Professioneel musicus Vinsent Planjer toert al 15 jaar met het beroemde Rembrandt Trio de wereld rond. Op 25 mei speelt het Trio tijdens het Jazzfest van Podium Jong Professionals in het Cultureel Centrum. Een thuiswedstrijd voor Vinsent die inmiddels al twee jaar met veel plezier in het dorp woont. 

Geboren in Zwolle kwam Vinsent naar het westen om in Den Haag aan het Conservatorium jazzdrums te studeren. Als student kwam hij in contact met Piet Wezepoel en speelde regelmatig bij PJPJ. ‘Ik heb in het Wapen gestaan, het Eiland en de Gouden Leeuw. Ontzettend veel geleerd en fantastisch dat PJPJ nog steeds bestaat. Die podiumervaring is goud waard voor studenten.’

De naam van het trio heeft overigens niks te maken met de bekende schilder uit de buurgemeente maar alles met de oprichter: pianist Rembrandt Frerichs. ‘Wij kennen elkaar van het conservatorium’, vertelt Vinsent. ‘Toen al speelden we samen. Ik studeerde af in 2001 en een paar jaar later startte Trio Rembrandt. Tony Overwater speelt de contrabas. Alle drie zijn we opgeleid in de klassieke jazz, zeg maar uit Amerika maar we hebben alle drie ook een passie voor de muziek uit het Verre en Midden-Oosten. Persoonlijk ben ik vooral geïnteresseerd in de trommels uit de Iraanse muziek. Rembrandt heeft twee jaar in Egypte gewoond waar zijn liefde voor de Arabische muziek ontstond en Tony toerde regelmatig door Libanon. 

Als Trio hebben we onder andere opgetreden in China en India, Egypte, Jordanië, Irak, Iran en Algerije. Vaak met lokale bekende solisten. Helaas is het lang niet meer overal veilig. In Iran zijn er voor het laatst in 2017 geweest en vorig jaar onder de vlag van Unesco in Irak bij een wederopbouwproject. Dat was wel een avontuur en ik zie ons niet gauw terugkeren. Het thuisfront was er toen al niet blij mee.’

Vinsent is inmiddels één van de toonaangevendste slagwerkers in Nederland en buitenland. Hij experimenteert met ritme en diverse soorten slagwerk. En hij ontwikkelde zijn eigen ‘whisperkit’, een zelfgebouwde trommel, ook heel geschikt voor de Arabisch en Perzische muziek waarvan het ritme heel anders is.

Op 25 mei treedt het trio op met saxofonist Efraïm Trujillo, een grote naam in Nederland. ‘Hij haakt regelmatig bij ons aan’, zegt Vinsent. ‘Het programma is nog niet helemaal rond maar bezoekers kunnen een avond vol avontuur, improvisatie en toegankelijkheid in de Jazztraditie verwachten, gecombineerd met eigen nummers in oosterse sferen.’

Jazzfest
Toekomstige jazzmusici in de leeftijd van 8-25 jaar van de School van Jong Talent en jazzafdeling van het Koninklijke Conservatorium Den Haag treden op 25 mei in drie sfeervolle zalen op van het Cultureel Centrum. De hoofdact is Rembrandt Trio + Efraïm Trujillo, saxofoon, met Vinsent Planjer.

Tussen 17.00 en 19.00 uur treden de zeer jonge jazztalenten (8-18 jaar) in verschillende samenstellingen op in twee zalen. Zij worden begeleid door hun docenten, tevens bekende jazzmusici. Andere bands die optreden zijn Trio Gatek/Kiral/Yarici, Zoë de Priester Trio, KC Jazzkoor, Qanat Trio en Selene Zuppardo Quartet.

Kaarten kosten € 15,00. Voor jongeren 12 tot 18 jaar en voor studenten is de entree € 7,50. Tot 12 jaar is de entree gratis. De aanvang is om 17.00 uur. Van 17.30 uur tot 20.30 uur is lokale catering aanwezig (New Hong Kong City). Meer info en kaartverkoop: pjpj.nl. 

Locatie Cultureel Centrum: Prinses. Marijkelaan 4. 

Nieuws overzicht

Afbeelding
VKK-jubileumconcert De Vliegende Hollander 13 uur geleden
Oude Stationslaantje.
Geen flexwoningen maar permanente bouw Oude Stationslaantje 22 uur geleden
Afbeelding
Bloed, zweet en tranen bij oefening Corbulotunnel gisteren
Afbeelding
Grote oefening in Corbulotunnel 23 mei, 12:46
Afbeelding
Asfaltwerkzaamheden op diverse plekken in het dorp 23 mei, 12:37