<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
Foto:
112

Cybercriminelen misbruiken maatregelen rondom corona

  Politie

Cybercriminelen gebruiken de de huidige coronacrisis om persoonsgegevens te verkrijgen, bijvoorbeeld door via nep-mails of nep-sms’jes of via malafide websites of nep-apps mensen op te lichten. Vanmiddag is daarover een burgernet bericht uitgegaan. 

Er gaan onder andere e-mails en  sms’jes rond die  zogenaamd  vanuit overheidsinstanties, (nep)bedrijven of  werkgevers worden verstuurd. Bij deze vorm van phishing wordt misbruik gemaakt van de situatie rondom het coronavirus. Het is belangrijk om niet op de links in deze  berichten te  klikken en  direct deze  berichten te verwijderen.

Malware
Cybercriminelen grijpen het coronavirus aan om nepmails en sms’jes te versturen met besmette links. Hiermee kunnen zij persoonlijke gegevens inzien of uw computer infecteren met een virus of malware. Klik daarom niet op deze link en reageer niet op de mail maar verwijder de mail direct.

Nep-webshops
Het landelijk meldpunt internetoplichting (LMIO) ziet de laatste dagen dat meer mensen worden opgelicht door malafide-webshops die corona gerelateerde producten, zoals mondkapjes, aanbieden. De producten worden wel betaald, maar niet geleverd.Je herkent deze nep-webshops vaak aan het feit dat ze alleen een betaal mogelijkheid via een link aanbieden, in plaats van reguliere mogelijkheden zoals iDeal. Klik hier voor een actuele lijst van uit de lucht gehaalde malafide webshops.

Babbeltrucs
Ook andere vormen van criminaliteit kunnen extra de kop opsteken, zoals babbeltrucs. Oplichters bellen bij ouderen aan als verpleger of met de smoes om boodschappen voor hen te doen. Geef nooit uw pinpas of pincode af. Let daarom ook extra op elkaar om te voorkomen dat je of iemand uit je omgeving slachtoffer wordt van dit soort praktijken.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten