
Politie waarschuwt: Oplichters bellen bewoners en doen zich voor als agent
Politie 112Oplichters en dieven gaan vaak zo geraffineerd te werk dat zij mensen van alles op de mouw spelden om bij iemand binnen te komen. Recent werden mensen in onder andere Voorschoten telefonisch benaderd door iemand die stelde van de politie te zijn, kennelijk met de bedoeling om inzicht te krijgen bij wie er iets te halen valt. De politie adviseert alert te zijn bij dit soort telefoontjes en onbekenden nooit zomaar binnen te laten.
Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven. Deze oplichters zien er vaak heel betrouwbaar uit en komen vriendelijk en vertrouwenwekkend over. Van tevoren hebben zij al heel goed nagedacht over welke smoes zij vertellen en weten hun verhaal daarom erg geloofwaardig over te brengen.
Waardevolle spullen
In het werkgebied van Politie Leiden Zuid (oa in Leiden Zuid en Voorschoten) zijn de afgelopen tijd meerdere mensen gebeld door iemand die stelde van de politie te zijn. Hij vertelde dat er een bende dieven op rooftocht was in het gebied en vroeg de mensen of zij sieraden of andere waardevolle spullen in huis hadden. Gelukkig hebben deze mensen een melding bij de politie gedaan en is het – voor zover bekend- tot nu toe niet gekomen tot een daadwerkelijke diefstal. De politie waarschuwt andere bewoners voor deze vorm van oplichting en adviseert om niet in te gaan op de vragen van de bellers. Vermoedelijk zijn de personen uit op informatie om vervolgens in te breken. De politie zal u nooit bellen om navraag te doen naar de spullen die u in huis heeft.
Ook andere smoesjes komen regelmatig voor: De oplichters vertellen bijvoorbeeld dat zij van de bank zijn, of van de gemeente of thuiszorg. Ook doen zij zich regelmatig voor als meteropnemer, nieuwe buur of ze vragen om een glas water of een pen, terwijl een handlanger het huis binnenglipt. Dit doen zij altijd slechts met één doel: toegang krijgen tot uw woning om u vervolgens te beroven van uw kostbaarheden als sieraden, of uw pinpas met bijbehorende code.
Alarmeer de politie
Wordt u ook telefonisch benaderd, bel dan de politie via 0900 – 8844. Komt er daadwerkelijk iemand aan de deur met een verdacht verhaal: ga hier niet op in en bel direct 1-1-2.
Waarschuw ouderen
Iedereen kan helpen om het oplichters zo lastig mogelijk te maken. Vertel uw ouders, grootouders of oudere buren dat er regelmatig babbeltrucs plaatsvinden. En dat het helemaal niet onbeleefd is om mensen die ze niet kennen niet binnen te laten. Zeker niet als ze voelen dat er iets niet klopt. Adviseer ze om in dat geval ook direct de politie te bellen via alarmnummer 112.
Voorkom babbeltrucs
De belangrijkste tip om te voorkomen dat u zelf slachtoffer wordt van een babbeltruc is om onbekenden niet zomaar in uw huis binnen te laten. Controleer altijd of de persoon die aanbelt ook echt is wie hij zegt dat hij is. Bel bijvoorbeeld ter controle altijd eerst naar het betreffende bedrijf of de instantie of de persoon die bij u voor de deur staat wel voor hen werkt. Laat u toch iemand binnen, verlies hem of haar dan niet uit het oog. Doe ’s avonds laat en ’s nachts niet open als u niemand meer verwacht en u niet weet wie er voor uw deur staat.
Preventiefilmpjes ouderen
Omdat oplichters zich vooral richten op ouderen, ontwikkelde de politie vier korte preventiefilms. Hiermee wil de politie ouderen alerter maken op de risico’s die kunnen leiden tot diefstal via babbeltrucs. Daarnaast bevatten de films tips waarmee ouderen hun eigen veiligheid kunnen vergroten. U kunt deze filmpjes bekijken via de link https://www.politie.nl/onderwerpen/babbeltruc.html