Afbeelding
Foto: Marjolein

Wat gaan de inwoners meer betalen?

Politiek

Meer woningen voor jongeren en senioren, voorzieningen behouden, een bruisende economie, duurzaamheid, innovatie en groen, de ambities van het nieuwe college zijn groot. Daar zijn nu ook de cijfers bijgekomen. De lasten voor inwoners gaan iets omhoog. 'De begroting is op orde, we zijn uit het dal en op de goede weg naar boven maar het blijft opletten', zegt wethouder financiën Marcel Cramwinckel. 'Met een scherp financieel beleid en een duidelijke keuze voor de Leidse regio kunnen we de bestuurlijke zelfstandigheid van het dorp vasthouden, de dienstverlening verbeteren en het bestuur vereenvoudigen."

Voorschoten - Want Voorschoten houdt op papier geld over. Een paar duizend euro weliswaar maar dat loopt op tot 7,5 ton in 2021. 'Daar moeten de ambities en onverwachte ontwikkelingen nog vanaf, waarschuwt Cramwinckel. 'Zo wordt de jeugdhulp 3 ton structureel duurder, moet besloten worden hoe de uitstaande schulden worden afgelost en hoe we voorzieningen zoals zwemmen in Voorschoten behouden.' "We komen op korte termijn met een uitvoeringsprogramma waarin staat hoe we onze ambities willen realiseren. Zo verschijnt in het eerste kwartaal 2019 de aangepaste woonvisie: hoe spelen we in op de behoefte aan woonruimte voor jongeren en ouderen in onze gemeente? 

De lastverzwaring voor de inwoners blijft beperkt. De ozb voor 2019 wordt conform het coalitieakkoord alleen trendmatig verhoogd. Een gemiddeld huishouden betaalt daardoor circa 3 % extra.  De afvalstoffenheffing en de rioolheffing stijgen samen 5%." De verhoging rioolheffing is hard nodig voor de meer dan noodzakelijke vervanging van verouderde riolen in het dorp. In de Vlietwijk zag je bijvoorbeeld die noodzaak in de afgelopen jaren. En als we samen zorgen voor minder afval beperkt dat ook de kosten," aldus Cramwinckel.

Het subsidiebeleid gaat op de schop.  We gaan de komende tijd met de verenigingen en de besturen van jaarevenementen om de tafel. Hoe bereiken we maatschappelijke effecten, wat kunnen verenigingen zelf daaraan anders of beter samen doen, en wat kan de gemeente betekenen? Dat zijn de hoofdvragen. Natuurlijk moeten we hiermee ook geld mee besparen. Er is meerjarig 10% minder ingeboekt, maar geld moet helpen onze doelen te realiseren. De wet markt en overheid dwingt ons bovendien allerlei verborgen subsidies zichtbaar te maken bijvoorbeeld niet kostendekkende huren. Dat maken we zichtbaar. We hebben weinig geld en met wat we hebben moeten we dus met elkaar creatief inzetten. Het Cultureel Centrum wordt verkocht en het plan is om met de opbrengst  de bibliotheek op te knappen zodat daar ruimte komt voor onder andere het Filmtheater en andere culturele activiteiten. 'Weinig geld stimuleert ons dit soort creatieve oplossingen te vinden', zegt Cramwinckel. 
Binnen de begroting 2019 is er geld vrijgemaakt voor een nieuw arbeidsmarktoffensief om mensen naar betaald werk te krijgen, woonvisie, de energietransitie, een beeldkwaliteitsplan voor het centrum en marketing. Voor dat laatste wordt de toeristenbelasting verhoogd tot het regionaal gemiddelde. Ook de bouw leges zijn aangepast naar 83% kostendekkendheid vanuit het profijtbeginsel. Er komt ook onderzoek naar deze leges nu Voorschoten hierin de duurste gemeente van Nederland blijkt te zijn.

'Er is maar één recept voor zelfstandigheid, en dat is de boel op orde hebben', zegt wethouder Nanning Mol. 'Nu lekken veel ambtelijke uren en geld weg in een wirwar van taken die we in verschillende regio's hebben georganiseerd. Dat is slecht voor de inwoners, het is kostbaar en verzwakt onze bestuurskracht. Want als je aan alle tafels half meepraat, praat je uiteindelijk nergens mee. Daarom zijn we nu aan de slag om zoveel mogelijk taken in één regio aan één tafel te organiseren. De overgang van het sociaal en zorgdomein is daarmee de grootste operatie. Die willen vanaf 2020 zoveel mogelijk in de Leidse regio onderbrengen en één grote lokale welzijnsorganisatie in Voorschoten met één loket.' 

Wethouder Monique Lamers benadrukt het belang van verregaand afval scheiden. 'In 2019 wordt de afvalheffing op restafval verdubbeld. Het levert dus op om te scheiden.' Verder gaf zij aan dat er een onderzoek naar de verkeersstromen door het dorp komt en zet ze zich in voor gasvrij bouwen. De overgang naar duurzame energie is iets wat Voorschoten samen met de regio HollandRijnland aanpakt. Er wordt een Milieubeleidsplan geschreven waarin staat hoe Voorschoten toewerkt naar een gezonde leefomgeving en naar energieneutraliteit.  Ook wordt gewerkt aan het versterken van ons landschap en de natuur.  'En in 2019 komt er een huisvestingsplan voor de scholen. Wat moet gerenoveerd worden en waar is nieuwbouw nodig!' 

Tenslotte gaat het college inzetten op openheid en transparantie. Een eerste stap is al gezet met deze begroting. Op de nieuwe interactieve site www.voorschoten.begroting-2019.nl  wordt per onderdeel antwoord gegeven op de vraag wat er met het geld gebeurt. Het college komt ook met voorstellen voor het verbeteren van participatieprocessen en de invoering van de Omgevingswet.

In bovenstaande foto een overzicht van de te verwachten lasten voor een gemiddeld Voorschotens huishouden (twee volwassenen en twee kinderen) wanneer de gemeenteraad de begroting 2019 vaststelt. 

* Op basis van de voorliggende begroting 2019
** Bovenstaand gegeven betreft de gemiddelde woningwaarde 2018 van Voorschoten (peildatum 1 januari 2017 gegevens waarderingskamer) en een stijging van 6,8% voor 2019 zoals genoemd in de paragraaf lokale heffingen, opgenomen in de begroting 2019.
 

Afbeelding

Nieuws overzicht

Afbeelding
Voorschotense Krant vrijdag in de bus en op www.voorschotensekrant.nl 8 uur geleden
Afbeelding
"BLIJSPEL" VERGETELHEID toneelgroep Voorschoten: alleen nog kaarten voor 6 april 11 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen Gevers: oorlogsverhalen blijven vertellen 17 uur geleden
Jesper Zonneveld neemt per 1 april Heymans IJzerwaren aan het Treubplein 6, over van Bob Heijmans. Foto: Nelleke de Vries
Heymans IJzerwaren heeft nieuwe eigenaar: Jesper Zonneveld 21 uur geleden 27
De familie van Ton is blij met het speciale bankje
Een eigen bankje met plaquette voor Ton van der Pol 27 mrt, 15:44 9