<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
Fractievoorzitter Ad de Graaf van de PvdA. Foto: John Brussel
Fractievoorzitter Ad de Graaf van de PvdA. Foto: John Brussel (Foto: JOHN BRUSSEL)
Politiek

PvdA: Gemeente Voorschoten rekent zich rijk

  Politiek

Tafelzilver wordt verkocht, spaarpotten leger, maar gemeente Voorschoten rekent zich rijk, aldus de PvdA. "Gemeente Voorschoten presenteert jaarrekening 2018 met een overschot", kopte een Voorschotense krant op 23 mei 2019. Volgens het college is minder uitgegeven  dan begroot waardoor er maar liefst 1.8 miljoen euro overblijft. Maar klopt dit positieve beeld wel?  Na zorgvuldige bestudering van de jaarrekening constateert de PvdA dat het college van B&W zich  rijk rekent. Het resultaat uit gewone bedrijfsvoering is niet 1.8 miljoen positief, maar bijna 8 ton negatief!

Bij een gezonde jaarrekening is er een evenwicht is tussen structurele inkomsten en structurele uitgaven. Anders gezegd, als je jaar in, jaar uit  1 miljoen inkomsten hebt en 1,5  miljoen uitgeeft, dan is je financiële huishouding niet  in evenwicht.  Voor een keertje (incidenteel) kan een gemeente dat probleem oplossen door bezittingen te verkopen (je verkoopt gemeentelijke grond) of je haalt geld uit je reserves . Maar als je dat te vaak doet, dan krijg je een probleem, want op een gegeven moment zijn je bezittingen op en de spaarpotten (reserves) leeg.

Hoe komt het college nu tot dat  positieve resultaat van 1.8 miljoen? In de eerste plaats heeft de gemeente 1.7 miljoen meer incidentele inkomsten dan incidentele uitgaven. Een voorbeeld is de verkoop van panden aan de van der Waalslaan, de Einsteinlaan en de Raadhuislaan. In de tweede plaats heeft de gemeente meer geld uit allerlei spaarpotjes (reserves) gehaald dan er in gestopt. De spaarpotjes zijn met bijna 1 miljoen geslonken. 

Dat leidt tot de volgende som: het resultaat uit de gewone bedrijfsvoering is 8 ton negatief. Gelukkig is het totaal aan incidentele inkomsten en uitgaven 1.7 miljoen positief. Vervolgens haal je zo'n 9 ton meer uit je spaarpotten dan je er in stopt. En dan vertelt het college in de krant dat er in 2018 maar liefst 1.8 miljoen overblijft.  Jammer genoeg wordt er niet bij verteld dat tafelzilver verkocht is en spaarpotten leger zijn geworden. De gemeente vervalt in oude fouten en rekent zich ten onrechte rijk. 

De volledige analyse van de PvdA is te lezen in een korte notitie met als titel "Jaarrekening Voorschoten nader bezien" op de website van de Voorschotense PvdA. (www.voorschoten.pvda.nl)
  
 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten