Afbeelding

VVD trekt voordracht Sjoerd van den Dool als wethouder in

Politiek Politiek

Hij zou vandaag beëdigd worden als wethouder, als opvolger van Nanning Mol maar zijn partij heeft de voordracht vanavond ingetrokken. 'Gisteren is bekend geworden dat een aantal buren van Van den Dool een handhavingsverzoek hebben ingediend voor een schuur die Van den Dool zes jaar geleden zonder vergunning in zijn tuin heeft geplaatst', zegt de net benoemde VVD-fractievoorzitter Katrien van Meenen. 'Het voelt als een hetze maar we hebben als fractie besloten dat een andere kandidaat beter op zijn plaats is.'

De schuur die Van den Dool zes jaar geleden bouwde is illegaal en staat ook nog op een stuk snippergroen van de gemeente. Van den Dool is al sinds 2008 hierover in gesprek met de gemeente. Doordat buren nu een handhavingsverzoek hebben ingediend is de gemeente juridisch verplicht hier onderzoek naar te doen. 

'We vinden het raar dat dit handhavingsverzoek nu komt, daags voor zijn beëdiging', aldus van Meenen. 'Maar een wethouder moet boven iedere verdenking verheven zijn. Als de benoeming door zou gaan, kun je dat als partij moeilijk uitleggen. Het is een integriteitskwestie en daarom is besloten zijn kandidatuur definitief terug te trekken. We vinden het een verschrikkelijke keuze die we liever niet hadden willen maken.' 

De partij beraadt zich komende week op een nieuwe kandidaat voor de post van wethouder. 'Dat zal niet makkelijk zijn want wie wil deze functie nou nog hebben?' Sjoerd van den Dool blijft zoals het er nu naar uit ziet, wel aan als raadslid. Door deze ontwikkeling ging de benoeming van Bram Reinke als raadslid ook niet door en werd de raadsvergadering uitgesteld naar volgende week. 'Dan praten we in het presidium verder, nu is iedereen nog te geschokt', aldus Van Meenen. Onder de raadsleden wordt inmiddels al gesproken van 'een persoonlijk drama'. 

Van den Dool zelf was wel aanwezig vanavond. Hij sprak vertrekkend wethouder Nanning Mol toe. De twee zijn in 2008 samen gestart bij de VVD.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Dit weekend gaat de zomertijd in 3 uur geleden
Afbeelding
22 Nieuwe Voorschoten 3 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe bomen in het Berkhoutpark 11 uur geleden
Afbeelding
Feyenoord komt naar Voorschoten! 23 mrt., 10:29
Afbeelding
Laurentiusorgelconcert met 21-jarige Maarten Wilmink 22 mrt., 15:55