PvdA voorman Ad de Graaf
PvdA voorman Ad de Graaf Foto: JOHN BRUSSEL

PvdA: Meer regie voor betaalbare woningbouw!

Politiek Persberichten Politiek

(Persbericht) Op 16 december kan de gemeenteraad besluiten dat bij ieder groter bouwproject tenminste 25% sociale huurwoningen en 20% woningen in het middensegment worden gebouwd. “Het is de hoogste tijd” aldus Ad de Graaf, “de PvdA heeft het college hier al in 2018 om gevraagd en de prijzen van nieuwbouwwoningen rijzen de pan uit. Wanneer de gemeenteraad instemt, heeft de gemeente eindelijk een krachtig instrument om te zorgen voor meer sociale huur en meer betaalbare koopwoningen.” 

Voorschoten heeft veel dure woningen, weinig sociale huurwoningen en weinig koopwoningen in het goedkopere segment. Dat is de PvdA al jaren een doorn in het oog. Jonge Voorschotenaren die in hun dorp willen blijven wonen, worden hierdoor gedwongen te vertrekken. Voorschoten dreigt meer en meer een dorp van welgestelden en expats te worden. 

Op de Intratuin locatie wordt ‘het Fortuyn van Voorschoten’ gebouwd. Een toepasselijke naam. Positief is dat er 33 sociale huurwoningen komen, maar daar houdt het positieve dan wel mee op. De goedkoopste koopwoning gaat hier namelijk €618.000 kosten. Het gekke is dat de gemeenteraad in maart van dit jaar van de wethouder hoorde dat er 72 woningen tussen de €284.000 en €517.000 zouden komen. Nu dus nul! Hoe kan dit? Heeft de projectontwikkelaar de wethouder voor de gek gehouden of is de raad in maart verkeerd geïnformeerd? De PvdA heeft hier inmiddels vragen over gesteld. 

In de gemeenteraad is vaker gesproken over de noodzaak van betaalbare woningen. Maar de praktijk laat zien dat dit met commerciële projectontwikkelaars moeilijk te realiseren is. Kijk naar Roosenhorst of Haagwijk: geen betaalbare woningen. Kijk naar Starrenburg-3 en Arsenaal-Segaar: de 25% sociale huur wordt niet gerealiseerd. En op de website van het Fortuyn van Voorschoten (de Intratuin-locatie) spreekt de projectontwikkelaar over een ruim aanbod aan koopwoningen, voor ieder wat wils…… Maar dan wel met prijzen tussen de €618.000 en €1.048.000! ‘Voor ieder wat wils’ klinkt dan nogal cynisch. En om het beeld te completeren lezen we dat op ‘de Buitenplaats Park Beresteyn’ de prijzen van koopwoningen variëren van €675.000 tot 1.5 miljoen. Het kan blijkbaar niet op. 

Kortom, de hoogste tijd voor meer regie van de gemeente. Ad de Graaf: “Jammer dat we drie jaar hebben moeten wachten. Maar de gemeentelijke regeling die meer regie mogelijk maakt, lijkt er nu dan toch te komen. Ik ga ervan uit dat de raad op 16 december akkoord zal gaan met het voorstel van het college”.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Discussieavond op duurzaam sportaccommodatiebeleid in Voorschoten 4 minuten geleden
Afbeelding
Een mooi Weekend van Voorschoten 5 uur geleden
Afbeelding
12 oktober: Wijnproeverij bij Vabene 5 uur geleden
Afbeelding
PvdA: Zet de Vlietwijk centraal! 22 uur geleden
Afbeelding
Poëzieroute Voorschoten start met gedicht van Anne Remijn 23 uur geleden