Afbeelding
Foto: GroenLinks

GroenLinks: Voorschotens afvalprobleem voorlopig alleen maar groter

Politiek Persberichten Politiek

(Persbericht)  Afgelopen donderdag 3 november besloot de gemeenteraad dat Voorschoten afval van plastic, drankkartons en blik niet meer apart gaat verzamelen. In de toekomst gaat dit in de grijze minicontainer en zal het er pas na inzameling deels weer uitgehaald worden, een systeem dat nascheiding genoemd wordt. Op zichzelf hoeft dit geen slechte ontwikkeling te zijn, maar GroenLinks maakt zich zorgen over het uitblijven van een echte aanpak van ons restafval.

Een groot deel van wat we afval noemen, moet weer als grondstof gebruikt gaan worden. Voorschotenaren produceren nu per persoon zo’n 200 kg afval per jaar. Landelijk mag dat in 2025 eigenlijk nog maar 30 kg zijn: een enorme opgave. Het college zegt de hoeveelheid afval te willen halveren, maar GroenLinks vraagt zich steeds meer af hoe het daar denkt te komen. 

Door vernieuwende technieken is nascheiding niet per sé slecht. Waar in het verleden ongescheiden afval verbrand werd, kan er nu veel voor hergebruik uit worden gehaald. Toch zitten er haken en ogen aan het plan. Nascheiding betekent dat de hoeveelheid restafval oploopt en de grijze bakken voller raken. Daarbij is in andere gemeenten gezien dat ook de scheiding van andere stromen afval slechter wordt. 

De hoeveelheid restafval zal daardoor op korte termijn alleen maar oplopen. Dat heeft ook financiële gevolgen voor onze inwoners, want via de afvalstoffenheffing betalen zij een oplopende landelijke boete voor het teveel geproduceerde restafval.

GroenLinks Voorschoten maakt zich zorgen dat er geen maatregelen worden genomen om deze problemen te ondervangen. Het vorig college heeft enkele stappen gezet om het scheiden van afval te verbeteren, maar maatregelen om oud papier beter te scheiden werden indertijd al afgewezen. 

Omdat duidelijk is dat we de gewenste beperking van restafval zo niet gaan halen, hebben wij tijdens de raadsvergadering een motie ingediend waarin wij vragen om aanvullende maatregelen. Daarvoor was steun bij een aantal fracties, maar de coalitiepartijen VVD, Voorschoten Lokaal en CDA blokkeerden het voorstel. 

Daarmee verdwijnt de lange termijn uit beeld en lijkt er vooral gekeken te worden naar het gemak van de minderheid van de inwoners dat nonchalant omgaat met hun afval.

Nieuws overzicht

Aat Stahlie draagt de voorzittershamer over aan Wilma Zoetemelk. Foto Willem van der Graaf
Wilma Zoetemelk volgt Aat Stahlie op als nieuwe voorzitter van de VOV 1 uur geleden 2
GroenLinks Voorschoten ging op bezoek bij Groen Schoten in België.
GroenLinks Voorschoten ontmoet Groen Schoten 17 uur geleden 1
Afbeelding
Repair Café op 25 mei 2 mei, 15:32
Afbeelding
Informatiebijeenkomsten over aanpassing Europaweg en Lammenschansplein 1 mei, 17:33
Op 15 mei is er de Verwondermarkt bij basisschool Het Kompas
Verwonder in Voorschoten 1 mei, 16:32 1