Afbeelding
Foto: VSK

Delta stopt, T-mobile start met aanleg glasvezel. Gemeente, hoe zit dat nou?

Politiek Politiek

Onzekerheid troef met betrekking tot de aanleg van glasvezel in het dorp. Donderdagavond bleek tijdens de raadscommissievergadering Wonen, Ruimte en Groen dat Delta Glasvezel is gestopt en T-mobile begint met de aanleg. Het was een verrassing voor de raadsleden. Wethouder Zoetemelk beloofde dat inwoners komende week worden geïnformeerd. 

De VVD stelde vorige week al vragen over deze ontwikkeling. ‘Wij zijn blij met de aanleg van glasvezel maar er zijn zorgen over de informatievoorziening naar de inwoners toe. Medewerkers van Delta stonden onverwacht bij mensen voor de deur, daar hebben wij veel vragen over gekregen’, aldus commissielid Jaap Haubrich. ‘Nu komt T-mobile met een eigen promotie. Hoeveel meer komen er nog? Hoe vaak gaat die straat open en wat is de rol van de gemeente?’

In de beantwoording van de vragen (kijk onder agendapunt 6) zegt de gemeente de telecomaanbieders niet te kunnen weren in het kader van de telecomwet. Maar de gemeente moet wel toezien op het uitvoerende werk als het glasvezel wordt aangelegd en de straat opengebroken wordt. De gemeente laat overigens weten dat er nog meer aanbieders van glasvezel zijn. In de beantwoording staat niet wie dat zijn.

Alle partijen waren het donderdagavond wel eens dat de klantenwerving vrij agressief was. Erik Maassen van de SP constateerde dat het hier eigenlijk om een ‘nutsvoorziening’ gaat. ‘En dat moet je in de hand hebben. De vergunning van Delta was nog niet rond maar wethouder De Bruijn opende wel een informatiecentrum. Dan lijkt het er op dat de gemeente er achter staat.’ 

Bij de gemeente waren ook veel vragen binnengekomen. Dat meldde wethouder Zoetemelk. Hij bevestigde dat T-Mobile nu de enige is en Delta zich teruggetrokken heeft. ‘Delta zal deze informatie delen met de inwoners die hadden ingestemd met de aanleg.’ Wel beloofde hij extra toezicht vanuit de gemeente bij de aanleg en het openbreken van de weg en informeerde de raad tegelijkertijd medewerking aan een mediacampagne van T-mobile te hebben geweigerd. 

SP’er Maassen vond wel dat de vergunning in orde moet zijn voor de colporteurs langs de deuren gaan. Vertrouwen in T-mobile heeft Maassen nog niet echt. ‘Ik hoor net van mijn collega van de PvdA Ad de Graaf, dat er in Hillegom 9300 brieven zijn verstrekt met de mededeling dat er in Voorschoten glasvezel aangelegd wordt.’ Een luid gelach volgde.

Komende maandag komt er een informatiebrief vanuit de gemeente. ‘Of inwoners meedoen met de aanleg, is aan henzelf. Vraag in ieder geval altijd om een identiteitsbewijs, dat moeten alle medewerkers hebben’, adviseert wethouder Zoetemelk.  

Nieuws overzicht

De Cirkelbus verzorgde weer een kleurrijke tocht voor abonnees.
Naar de bollen: de Cirkelbus reed vier keer 40 minuten geleden
Afbeelding
Kinderpartijtje in het filmtheater 15 uur geleden
Het trieste resultaat van één nacht vorst. 90% van de druivenoogst is mislukt.
Vorst nekt druivenoogst Chateau Deux Filles 17 uur geleden
Anja en Zhang Hu zijn al 25 jaar eigenaar van Restaurant Alexander. Een must voor de liefhebbers van de echte Chinese keuken. Foto: PR
Restaurant Alexander: de echte traditionele Chinese keuken 18 uur geleden
Na afloop werd er nog druk gediscussieerd over de antwoorden. Het bleef nog lang gezellig!
Ruim 180 deelnemers aan Oranje Pubquizzen 23 uur geleden 6