SP fractievoorzitter Erik Maassen
SP fractievoorzitter Erik Maassen

SP tegen flexwoningen in Boschgeest en op terrein Kinderboerderij

Politiek Persberichten Politiek

(Persbericht) De dreigende bouw van flexwoningen op een speelterrein in Boschgeest en een deel van de kinderboerderij is nog niet weggenomen. Wethouder van der Elst en een meerderheid van de gemeenteraad wilden niet akkoord gaan met een voorstel van GroenLinks en SP om het onderzoek naar mogelijke locaties voor flexwoningen niet voort te zetten op deze locaties. Hierdoor zijn er nu zeven locaties in beeld voor de mogelijke aanleg van flexwoningen.

De SP wil in ieder geval geen flexwoningen op het Geestwoningpad, een speelterreintje naast de parkeerplaats van station Voorschoten. “Dat straatje is veel te klein voor extra woningen, het speelterrein is druk in gebruik en bovendien willen we niet bouwen op groene gebieden. Dat hebben we afgesproken in de gemeenteraad.” 

Maassen gaat verder: En er liggen daar hoogspanningsleidingen in de grond. Je mag daar niet eens bouwen. Dit terrein had nooit door de eerste selectie mogen komen.”

Een ander terrein dat nooit door de selectie had mogen komen, is de kinderboerderij. “De kinderboerderij heeft nog tot 2027 een pachtovereenkomst om die grond te gebruiken. Dit is dus helemaal niet beschikbaar. En natuurlijk willen wij graag de kinderboerderij voor Voorschoten behouden.Het is idioot dat dit op de lijst is gekomen.”

De SP is sowieso geen voorstander van flexwoningen. “Wij geven de voorkeur aan echte woningen,” zegt gemeenteraadslid Erik Maassen. “Er is een groot tekort aan betaalbare woningen in Voorschoten. Daarvan zijn er de afgelopen jaren veel te weinig gebouwd.” Flexwoningen zijn niet goedkoper dan gewone woningen, omdat er wel wegen, riolering, lantaarnpalen en elektriciteit moet worden aangelegd. Daarom vindt de SP het geen probleem als er eindelijk woningen worden neergezet op plaatsen waar uiteindelijk vaste woningen worden gezet. “Dan kan er jaren eerder iemand wonen, maar kan de infrastructuur ook voor een vast huis worden gebruikt.” 

Maassen spreekt van een slimme aanpak. “Dat kan bijvoorbeeld op de voormalige Fixit-terrein en langs het Oude Stationslaantje.” Op die laatste plekstaat al jaren een bedrijventerrein gepland, maar er wordt maar niets gebouwd. De SP wil het ijsbaasterrein zo groen mogelijk houden. “Als de PvdA iets anders beweert, stellen ze de zaken bewust verkeerd voor,” legt Maassen uit. “Dat soort politiek vind ik zo laag. Dat je tegen mensen gaat liegen over het standpunt van een andere partij om je zelf beter te presenteren.” 

Er wordt voorgesteld om een klein stukje van het ijsbaanterrein te bebouwen. Voor de rest wordt onderzocht of er een skeelerbaan kan komen. Maassen had samen met Connie van der Krogt van Groenlinks een voorstel gemaakt om het Geestwoningpad en de kinderboerderij van de lijst te schrappen. “Om te voorkomen dat er dan meer woningen op andere plekken zouden komen, hebben we twee nieuwe locaties voorgesteld: een stukje geasfalteerd stukje gemeentewerf en het stukje parkeerplaats bij het Wedde waar jarenlang bouwmaterialen zijn opgeslagen.” 

Diverse partijen vonden dit een goed voorstel en er leek een meerderheid te ontstaan. “Tot de PvdA er ineens met ons voorstel vandoor ging,” legt Maassen verbaasd uit. “Maar dan zonder de locaties Geestwoningpad en kinderboerderij te schrappen. De PvdA wil kennelijk overal in Voorschoten tijdelijke woningen bouwen en vindt het kennelijk prima als elk groen veldje in Boschgeest vol gezet wordt met noodwoningen.” Omdat wethouder van der Elst ook liever meer locaties wil onderzoeken, stemde uiteindelijk een meerderheid van de gemeenteraad in met het toevoegen van twee locaties. 

Dit was volgens Maassen juist niet de bedoeling. “Die extra locaties waren er alleen om twee hele slechte locaties te kunnen schrappen. Dat laatste is niet gebeurd, maar dat blijven we natuurlijk wel proberen.” 

In januari beslist de gemeenteraad over de uitkomsten van het onderzoek naar de locaties van flexwoningen.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Centrumondernemers onaangenaam verrast door huisvesting ambtenaren in centrum gisteren 13
André Ewijk heeft zijn Moments weer geopend. Genieten van heerlijk ijs!!
Moments is weer open! 2 mrt, 11:50 1
Afbeelding
Koudwatervrees 2 mrt, 10:00
Afbeelding
"BLIJSPEL" VERGETELHEID toneelgroep Voorschoten 1 mrt, 16:07
Op dinsdagavond, woensdagmiddag en vrijdagochtend is de speelotheek in de bieb aan de Wijngaardenlaan open. Foto: Speelotheek
Statiegeldactie bij AH voor Speel-O-Theek Voorschoten 1 mrt, 12:00