Afbeelding
Foto's: VSK

Debat met een biertje gemist? Kijk vanavond naar Sleutelstad!

Politiek Politiek

Het ging er af en toe pittig aan toe tijdens het debat met een biertje gisterenavond in Het Wapen van Voorschoten. Gemist? Geen probleem, vanavond, donderdag 9 november, om 20.00 uur wordt het debat integraal uitgezonden op Sleutelstad TV. 

Het debat werd georganiseerd door Het Wapen en de Voorschotense Krant met subsidie van de Stichting Katapult voor de kosten van de opname en uitzending.

De zes deelnemende partijen discussieerden onder de deskundige leiding van journalist Lieuwe van Slooten over vier onderwerpen: wonen, klimaat, asielcrisis en bestaanszekerheid. De jongerenraad presenteerde de resultaten van de peiling onder ruim 120 jongeren. Sander Douw en Stan Perel voerden de peiling uit. 

Zonder al te veel te verklappen, een kleine samenvatting van de avond: 

Niet verrassend maar wel een teken aan de wand is dat Voorschotense jongeren niet verwachten dat ze in het dorp waar ze geboren en getogen zijn, kunnen blijven wonen. Een grote meerderheid denkt dat het niet meer te betalen is. ‘En dat is de schuld van de VVD’, zei Debbie van Dijk van de SP. ‘Die heeft de huisjesmelkers toegestaan.’ Daar was Berend Aptroot van die partij het niet mee eens. ‘Woningbouw is een markt geworden, als we meer huizen bouwen, dalen de prijzen vanzelf.’ Over bouwen ten koste van groen was iedereen het wel eens: het moet maar als het niet anders kan. Petra van de Wereld opperde nog een interessante mogelijkheid: geef de boeren de kans om op het eigen erf een woning te bouwen. Dan heb je er zo 50.000 bij.’

Moet het minimumloon omhoog? ‘Ja’, zeggen een paar partijen. Anne-Lise Olsthoorn verving de zieke Dorien Blommers van D66. ‘En schaf de toeslagen af. Veel te lastig.’ Rembrandt Rowaan van GroenLinks/PvdA is ook voor en wil dat betalen door miljonairsbelasting te heffen. Liesbeth van der Heide van het CDA vindt dat onzin. ‘Je kan beter de belastingen verlagen zodat mensen meer overhouden.’ 

Over de asielcrisis waren de meningen verdeeld. ‘Nederland moet niet op slot maar de deur moet op een kier’, vond de VVD. ‘We hebben geen asielcrisis, maar een opvangcrisis’, vond het CDA. Alle partijen waren het wel eens dat er sneller een uitspraak over een verblijfsvergunning moet komen en een kritische blik naar de redenen van asielzoekers.

Over het klimaat deed Rembrandt Rowaan van GroenLinks/PvdA nog een opmerkelijke uitspraak: ‘de deadline van 2030 is niet meer heilig voor mijn partij maar de CO2-uitstoot moet wel zo snel mogelijk teruggedrongen worden. Er liggen enorme kansen voor de boeren, daar moeten we mee aan de slag.’ Zijn collega van BBB vond juist dat er geen stikstofcrisis is. ‘Die hebben we zelf gecreëerd, in de landen rondom ons heen is er geen crisis.’ Alle partijen vonden wel dat biologische boeren ondersteund moeten worden. 

Niet alleen de politici debatteerden, ook uit de zaal kwamen lastige vragen. Er ontstond vooral een discussie over het minimum loon dat aan de AOW is gekoppeld en ook over wonen kwamen kritische vragen. 

De laatste was waar elke partij als eerste geld aan zou willen uitgeven. ‘Aantal kinderen dat in armoede leeft drastisch verminderen’, zei de SP. ‘Veiligheid aanpakken, ondermijning en al die explosies’, aldus het CDA. VVD wil zorgen voor meer woningen. GroenLinks/PvdA kiest voor de energietransitie voor een leefbare omgeving. BBB gaat voor de ouderenzorg. ‘Hoe gaan we zorgen dat die betaalbaar blijft?’ En D66 kiest vol overtuiging voor het onderwijs. 

Ook na het debat bleef het nog lang gezellig in Het Wapen. 

Ben je nog zwevend en weet je het echt niet? Kijk dan vanavond naar het debat dat integraal wordt uitgezonden. Sleutelstad TV is te zien via KPN kanaal 1421, T-Mobile kanaal 866 en Ziggo kanaal 46. Online kijken kan via www.sleutelstad.tv.

Of kijk via het YouTube-kanaal van Sleutelstad

Vlnr Anne-Lise Olsthoorn (D66), Rembrandt Rowaan (GroenLinks/PvdA), Berend Aptroot (VVD), Petra van de Wereld (BBB), Liesbeth van der Heide (CDA) en Debbie van Dijk (SP)
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Nieuws overzicht

Afbeelding
Zomerstop bij voetbal of hockey? Doe mee aan de Zomer Challenge bij TV Forescate! 2 uur geleden
Afbeelding
Als je twee autodeuren nodig hebt..... 8 mei, 08:27 1
Het lijkt erop of de band tussen Voorschoten en Schoten in Vlaanderen weer aangehaald worden.
Schoten (B) wil stedenband met Voorschoten weer aanhalen 7 mei, 14:47 1
Afbeelding
Issoria Hospice & Thuis zoekt vrijwilligers 6 mei, 22:06
Afbeelding
Raadszaal in de olie 6 mei, 16:10 1