GroenLinks Voorschoten ging op bezoek bij Groen Schoten in België.
GroenLinks Voorschoten ging op bezoek bij Groen Schoten in België. Foto: GroenLinks Voorschoten

GroenLinks Voorschoten ontmoet Groen Schoten

Politiek Persberichten Politiek

Vijf leden van de fractie en bestuur van GroenLinks Voorschoten brachten, op uitnodiging van Groen Schoten, op woensdag 1 mei een bezoek aan de voormalige zusterstad Schoten in België. Groen Schoten is de lokale afdeling van de landelijke politieke partij Groen. 

Het werkbezoek start bij het Arsenaal, zeg maar het erfgoedhuis van Schoten, waar een kijkje in de geschiedenis van het dorp wordt gegeven. Daarna vertrekt het gezelschap naar fietsbieb ‘Op Wielekes’, waar fietsen geruild en gedeeld kunnen worden. Op de fiets verkent het gezelschap de prachtige omgeving. 

Schoten ligt vlakbij Antwerpen. Er zijn plannen om de rondweg door Antwerpen dwars door een van de natuurgebieden te laten lopen. Groen Schoten zet zich al jaren in om deze snelweg, aangevuld met diverse leidingen, ondergronds te krijgen. De partij strijdt ook voor behoud van de vele bomen die moeten wijken voor parkeerplaatsen. Onbegrijpelijk dat oude bomen (soms meer dan 50 jaar oud) weg moeten voor auto’s en vervangen worden door nieuwe boompjes. 

Veel groen moet in Schoten ook plaatsmaken voor woningbouw. Grote zorg van Groen is de betaalbaarheid van de woningen. In België zijn de regels rond betaalbare woningen nog niet zo ver als in Nederland. Wat in Schoten gebouwd wordt, is te vaak nog in het dure segment. Groen zet zich in om meer woningen betaalbaar te krijgen. 

Pal naast het prachtige landgoed Vordenstein loopt de E19, de doorgaande route naar Antwerpen, en het spoor van de Eurostar. Met een tunnelbuis met muren van 1 meter dik wordt het geluid van het verkeer tegengehouden.

Het gezelschap bezoekt vervolgens een huis voor mensen met een beperking. De gemeente Schoten heeft dit jaar een aanpalend stuk land geschonken waar bewoners een zorgboerderij exploiteren.

In de loop van de middag sluit een aantal kandidaten voor de Europese verkiezingen zich aan en is er gelegenheid voor de (Voor-)Schotense fractieleden om met hen in gesprek over de standpunten van GroenLinks en Groen België.

Als laatste gaan de kandidaten en de fractieleden uit België en Nederland de wijk in om met een aantal inwoners te spreken over het belang van stemmen tijdens de Europese verkiezingen.

Het bezoek werd afgesloten met een bijzondere lokale spaghetti maaltijd en uiteraard een Belgisch biertje.

Nieuws overzicht

Afbeelding
VKK-jubileumconcert De Vliegende Hollander 12 uur geleden
Oude Stationslaantje.
Geen flexwoningen maar permanente bouw Oude Stationslaantje 22 uur geleden
Afbeelding
Bloed, zweet en tranen bij oefening Corbulotunnel gisteren
Afbeelding
Grote oefening in Corbulotunnel 23 mei, 12:46
Afbeelding
Asfaltwerkzaamheden op diverse plekken in het dorp 23 mei, 12:37