Ook met dyslexie kun je Engels leren, je moet alleen weten hoe
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
Carolien Poels is Taalcoach Dyslexie en Engels. Op 14 januari stelt zij haar praktijk van 19.30 tot 21.30 uur open voor informatie. Foto:Vsk
Carolien Poels is Taalcoach Dyslexie en Engels. Op 14 januari stelt zij haar praktijk van 19.30 tot 21.30 uur open voor informatie. Foto:Vsk (Foto: Marjolein)

Ook met dyslexie kun je Engels leren, je moet alleen weten hoe

  Zakelijk

Als docent Engels werd Carolien Poels er steeds weer mee geconfronteerd dat er altijd een groep leerlingen was waarbij de lesstof niet 'de kern' raakte. Ze leerden braaf hun huiswerk, maakten opdrachten maar het resultaat bleef uit.

Carolien, 'Het bleek dan altijd te gaan om leerlingen die dyslectisch zijn. Wat maakt Engels voor hen zo moeilijk vroeg ik mij af. Omdat Engels als spreektaal afwijkt van het Engels als schrijftaal hebben leerlingen met dyslexie problemen met deze taal omdat zij geen koppeling zien tussen de uitspraak en de schrijfwijze. Zelf heb ik een visuele leerstijl en ook ADD en met deze ervaring heb ik een lesprogramma ontwikkeld waarbij ik de leerstof door middel van het maken van mindmaps visueel heb gemaakt. In één oogopslag zie je bijvoorbeeld welke werkwoordvorm je moet gebruiken. Het bleek succesvol en ik besloot mij te gaan specialiseren in het overbrengen van deze methode van lesgeven en ben een eigen praktijk begonnen.

'Ik help nu leerlingen met dyslexie in mijn praktijk van alle niveaus, van MAVO tot en met Atheneum. Ik leer hen hoe zij door een schematisch stappenplan te volgen de lesstof gaan begrijpen. Sleutelwoord hierbij is de 'Waarom' vraag. De leerling moet snappen wat er in een zin gebeurt om dit vervolgens elke keer te kunnen toepassen. Ik help door middel van het geven van overzicht om de details beter te kunnen plaatsen.

Carolien helpt niet alleen individuele leerlingen maar geeft ook les aan docenten. 'Het mooie is, zegt Carolien, dat als je mijn methode gebruikt om de 20% van de leerlingen te bereiken die een visuele leerstijl heeft, je ook de 80% niet dyslectische leerlingen bereikt. Andersom, met de bestaande lesmethoden, is dat niet het geval..

Op haar website www.dyslexieacademy.nl legt Carolien Poels haar methode uit. 'Als je dyslectisch bent kun je natuurlijk het best vanaf de brugklas gelijk goed beginnen om problemen voor te zijn. Maar ook de leerlingen die voorzien dat hun cijfer voor Engels hen gaat opbreken aan het eind van het lesjaar, kunnen zich nu aanmelden om zich mijn leermethode eigen te maken.

Inloopavond
Op 14 januari ben je van 19.30 tot 21.30 uur in de praktijk van Carolien aan de Molenlaan 39a in Voorschoten welkom om kennis te maken en vragen te stellen over de door haar ontwikkelde lesmethode.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten