Afbeelding
Foto: VSK

Ondernemersontbijt in de raadszaal smaakt naar meer

Zakelijk Ondernemer in beeld

Vandaag is het de dag van de ondernemer. Reden voor de gemeente om een ondernemersontbijt te organiseren in de raadszaal. Voor het eerst en het was een succes.  Zeker na het inspirerende verhaal van voetbalscheidsrechter Allard Lindhout die feilloos de overeenkomsten tussen een scheidsrechter en een ondernemer benoemde. 

Zo’n veertig ondernemers waren naar het ontbijt gekomen. Een mooi aantal voor een eerste keer, vond wethouder economie Paul de Bruijn. ‘Ondernemers zijn belangrijk, jullie zorgen voor verbinding en werkgelegenheid. Dankzij jullie kunnen er activiteiten en evenementen worden georganiseerd en dat houdt een dorp levend. Dat moeten we niet vergeten’ De wethouder constateerde wel dat Voorschoten over relatief weinig ondernemers beschikt. ‘Daar willen we in blijven investeren.’

Onder de aanwezige voetbalfans is Allard een bekende. Als 23-jarige debuteerde hij als scheidsrechter in het betaalde voetbal, een van de de jongste ooit. Tien jaar later floot hij zijn eerste Champions League wedstrijd. Door de week staat hij voor de klas als docent en geeft hij lezingen aan leerkrachten. 

Terug naar het ondernemerschap. ‘Welke vaardigheden hebben scheidsrechters en ondernemers nodig?’ De antwoorden komen snel: communicatie, kennis, rust en emotie als het nodig is, eerlijkheid, snel besluiten nemen en vooruitdenken.’ Allard gaf een inkijkje in zijn leven als scheidsrechter voorafgaand aan een wedstrijd. Wie gaat snel liggen en wie heeft een gele kaart nodig? Hoe communiceer je efficiënt met je grensrechters, de spelers en de trainers. Hoe hou je het overwicht en hoe neem je het juiste besluit? En dat viel nog niet mee. De aanwezigen kregen een gele en rode kaart en mochten op diverse voetbalmomenten een uitspraak doen. Was de bijtactie van Luis Suarez rood of geel? De ondernemers kozen vrijwel massaal voor rood. En was de bal in of uit tijdens de wedstrijd PSV-Ajax? Dat was nog even puzzelen voor de aanwezigen. 

Allard nam de ondernemers mee naar de wedstrijd Ajax-Feyenoord eerder dit jaar. Hij leidde deze veelbesproken wedstrijd toen vanuit het publiek een aansteker werd gegooid naar Ajacied Davy Klaassen. Een flinke hoofdwond was het resultaat. Hij legde uit met wie hij allemaal te maken kreeg voordat hij het besluit nam om door te spelen. ‘De politie die ellende van de 60.000 fans voorzag, maar ook de burgemeester in wiens gemeente het afspeelde, de beide teams die door wilden spelen en de KNVB die geen mogelijkheid zag om de wedstrijd op een ander moment uit te spelen. Iedereen had een mening maar jij als scheidsrechter bent verantwoordelijk, jij neemt het besluit. En net als ondernemers heb je te maken met verschillende partijen die je allemaal tevreden moet stellen. Dat kan gewoon niet altijd.’ De wedstrijd ging, zoals bekend, door. 

Het verhaal van Allard viel goed bij de ondernemers. Het eerste ondernemersontbijt was dan ook een succes want er werd ook nog eens flink genetwerkt. ‘Dit smaakt naar meer’, vond een van hen. ‘Graag volgend jaar weer.’ En Allard? Die is nu ook bekend onder de niet voetbalkenners in het Voorschotense ondernemersnetwerk. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Nieuws overzicht

Afbeelding
Zeer muzikaal samenspel Pantelis Protopapas Quartet bij PJPJ Voorschoten 19 feb, 22:25
Jeroen van Dijken VVD Zuid Holland (l)  en Jaap Haubrich VVD Voorschoten.
VVD Voorschoten blij met toekomstig Lammenschansplein 19 feb, 22:22
Afbeelding
Ruim 100 zwemdiploma's uitgereikt in zwembad Het Wedde! 19 feb, 10:53 1
Afbeelding
PvdA en GroenLinks: Leegstand centrum bedreigt levendigheid dorp! 19 feb, 08:53 2
Afbeelding
Big Band komt naar Voorschoten! 17 feb, 14:45 1