Binnenkort komt het eerste boek van Astrid Janson over haar hechtingsstoornis uit. Tegelijkertijd is ze hobbyfotograaf en exposeert in Amersfoort. Foto: VSK
Binnenkort komt het eerste boek van Astrid Janson over haar hechtingsstoornis uit. Tegelijkertijd is ze hobbyfotograaf en exposeert in Amersfoort. Foto: VSK

Ontmoeting bij de Dorpspomp

Algemeen Regio nieuws

In vroeger tijden ontmoette men elkaar bij de Dorpspomp aan de Voorstraat. De Voorschotense Krant heeft deze traditie in ere hersteld. Journaliste Rosanne Peters interviewt deze maand Astrid Janson. 

Naam: Astrid Janson
Leeftijd: 43 jaar
Functie: schrijver en hobbyfotograaf
Status: vrijgezel


Waar ben je geboren 
en opgegroeid?
“Ik ben geboren in Leidschendam en opgegroeid in Voorschoten. Nog altijd woon ik hier graag, want ik hou wel van het dorpse karakter en de bijbehorende gezelligheid. Na de middelbare school ben ik de lerarenopleiding gaan doen, waarna ik 16 jaar als lerares economie op verschillende middelbare scholen in de regio heb gewerkt.”

Je hebt een boek geschreven over jouw hechtingsstoornis, vertel!
“In het boek neem ik de lezer mee in mijn wereld met een hechtingsstoornis. Aan de hand van mijn ervaringen probeer ik te laten zien hoe iemand met deze stoornis denkt en hoe bepaalde situaties worden ervaren. Op deze manier hoop ik de lezer anders te leren kijken en luisteren.

Het is bijvoorbeeld heel belangrijk dat iemand zich veilig voelt. Dat heb ik in het onderwijs goed gemerkt; ook leerlingen moeten zich veilig voelen om zichzelf te durven laten zien en om goed te kunnen leren. Door mijn jaren als lerares weet ik maar al te goed hoe belangrijk het is om iets visueel te maken om iets beter te kunnen begrijpen. Daarom zitten er in mijn boek ruim zeventig zelfportretten, die bij bepaalde ervaringen de bijbehorende emoties laten zien. 

Door dit boek te schrijven krijgt men een idee hoe het er van binnenuit aan toe gaat bij iemand met een hechtingsstoornis. Ik denk dat mensen op die manier kunnen leren hoe ze mensen met een hechtingsstoornis beter kunnen begrijpen en kunnen helpen. 

Daarvoor heb ik mijzelf wel in de vuurlinie geplaatst, maar dat is denk ik ook de reden dat zo’n boek nog niet eerder is geschreven. Ik hoop mensen in de spiegel te laten kijken en zich bewust te laten zijn om ook naar zichzelf te kijken.”

Je mag exposeren in Amersfoort, hoe is dat zo gekomen?
“Via de fotoclub waar ik lid van ben, heb ik meegedaan aan een fotowedstrijd. Zo ben ik in contact gekomen met mensen van de Fotobond. Zij vonden mijn werk zo goed, dat ik van 18 april tot en met 26 mei mijn foto’s mag exposeren in het Rietveldpaviljoen in Amersfoort.

Ik ben ooit begonnen met een paar fotografiecursussen waar ik hoorde dat ik talent had. Op een gegeven moment heb ik een nieuwe camera gekocht en heb ik mij op fotografie gestort. Inmiddels fotografeer ik al zeven jaar en focus ik mij op portretten. 

Vooral foto’s waarin emoties en karakters goed naar voren komen liggen mij goed en vind ik ontzettend leuk om te maken. Als ik vervolgens goed op beeld krijg hoe iemand (of een dier) daadwerkelijk is, dan ben ik trots! 

Tegelijkertijd presenteer ik op 20 april in Amersfoort mijn boek: Zie mij. Leer kijken en luisteren zoals iemand met een hechtingsstoornis.”

Wat zijn je hobby’s?
“Naast het fotograferen en schrijven heb ik een eigen paard waar ik voor zorg en vind ik het heerlijk om met mijn hond te wandelen of een boek te lezen. Ook ga ik graag met vrienden op stap.

Mijn boek moet natuurlijk nog uitkomen, maar de kans is groot dat ik nog een tweede boek ga schrijven.”


Afbeelding

Nieuws overzicht

Burgemeester Stemerdink riep tijdens dodenherdenking op tot verdraagzaamheid.
Nooit meer oorlog, nooit meer haat....... en toch..! 1 uur geleden
Aat Stahlie draagt de voorzittershamer over aan Wilma Zoetemelk. Foto Willem van der Graaf
Wilma Zoetemelk volgt Aat Stahlie op als nieuwe voorzitter van de VOV 15 uur geleden 7
GroenLinks Voorschoten ging op bezoek bij Groen Schoten in België.
GroenLinks Voorschoten ontmoet Groen Schoten 3 mei, 16:10 1
Afbeelding
Repair Café op 25 mei 2 mei, 15:32
Afbeelding
Informatiebijeenkomsten over aanpassing Europaweg en Lammenschansplein 1 mei, 17:33