Afbeelding

Drie Voorschotenaren Koninklijk Onderscheiden

Algemeen Regio nieuws

Buienradar voorspelt vandaag lintjesregen, zei burgemeester Bouvy-Koene vanmorgen. In Voorschoten bleef het beperkt tot 3 drupjes maar wel bijzondere drupjes. Aad Bol, Frans van Leeuwen en Robert Pütz werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Met smoezen werden ze naar het gemeentehuis gelokt. 

De drie mannen werden vandaag op het gemeentehuis namens de Koning onderscheiden. Het deed burgemeester Pauline Bouvy-Koene verzuchten dat er volgend jaar maar wat vrouwen moesten worden voorgedragen. Maar de huidige decorandi hebben het meer dan verdiend, vond ze. 

Aad Bol, mister Forescate himself, ofwel het bolwerk van de club, kreeg te horen dat hij deze donderdagochtend vrij moest houden. 'Nou, toen wist ik het wel maar mijn vrouw moest ook thuis blijven dus we vroegen ons af wie een lintje zou krijgen.' Aad is al jaren betrokken bij MHC Forescate. Hij was ruim 21 jaar lid van het bestuur en verantwoordelijk voor het beheer van het complex. Ook was hij van 2003 tot 2005 lid van de bouwcommissie om een nieuw clubhuis te realiseren. Het oude gebouw was door brand volledig verwoest. De commissie zorgde voor het ontwerp van een nieuw clubhuis, het aanvragen van de benodigde vergunningen, het opzetten en uitwerken van een samenwerking met kinderopvang B4kids, het selecteren van een aannemer en de dagelijkse begeleiding van de bouw. Er is een prachtig clubhuis neergezet dat volledig voldoet aan de eisen van MHC Forescate. Nog steeds is Aad dagelijks op de club te vinden voor kleine of grotere reparaties aan clubhuis, installatie of velden. Hij is verantwoordelijk voor de exploitatie van het gebouw en verzorgt de inkoop van materialen.

Ook Frans van Leeuwen zag de bui al hangen. 'Ik kreeg een klein vermoeden toen we te horen kregen dat een familielid zogenaamd een lintje kreeg. Daar moesten wij allebei bij zijn.' Frans Van Leeuwen is al meer dan 30 jaar als vrijwilliger betrokken bij de Christelijke Oratorium Vereniging Exultate Deo. Het koor bestaat al 135 jaar en geeft meermalen per jaar een concert. Frans van Leeuwen verricht diverse werkzaamheden en ondersteunt waar nodig tijdens concerten, rommelmarkten en andere bijeenkomsten. Daarnaast is hij sinds 1992 hulpkoster bij Het Kruispunt waar hij administratieve werkzaamheden verricht en naast de reguliere kerkdiensten ook vele rouw- en trouwdiensten verzorgt. Als vrijwilliger van het Rode Kruis heeft hij jarenlang computerles gegeven aan 50-plussers. En als suppoost is Frans van Leeuwen al acht jaar verbonden aan het Historisch Museum Voorschoten en bezorgt tot op de dag van vandaag de Nieuwsbrief bij de Vrienden van het museum.

Robert Pütz werd op zijn werk bij de ANWB verrast door zijn broer. 'Ik kom namens de burgemeester en neem je mee, zei hij. Als ik dit had geweten had ik wel iets anders aangetrokken', lacht Robert. Robert is sinds 1989 lid van de EHBO Vereniging Voorschoten. Jarenlang (1995–2002) was hij voorzitter van EHBO Voorschoten, een van de rechtsvoorgangers van de huidige vereniging. Onder zijn voorzitterschap vond er een professionaliseringsslag plaats en werd de bestuurskracht van de vereniging versterkt.
In 2006 fuseerden de twee Voorschotense EHBO-verenigingen en vormden zij de huidige vereniging. Robert werd opnieuw voorzitter tot 2012. Met dit voorzitterschap heeft hij de toekomst van de EHBO Vereniging Voorschoten veilig gesteld. In de periode 2009-2016 hij zelfs lid van het bestuur van EHBO Nederland. Hier nam hij jarenlang de organisatie op zich van landelijke EHBO-wedstrijden voor EHBO Nederland.
Verder is Robert een van de initiatiefnemers van de Kring Leiden, een officieus platform voor EHBO-verenigingen in de regio Leiden. Daarnaast is hij ook al zo'n tien jaar vrijwilliger bij de Stichting Nationaal Smalspoor/Stoomtrein Katwijk Leiden, het Smalspoormuseum in Valkenburg ZH. Hier houdt Robert zich voornamelijk bezig met de renovatie van motorlocomotieven, de digitalisering van historisch beeldmateriaal voor het museum en is hij stoker of machinist op een van de locomotieven.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Nieuws overzicht

Een noodkreet van het bestuur. De 100e editie en het NK wordt dit jaar verreden maar hulp is hard nodig! Foto: Nelleke de Vries
Noodkreet vanuit het bestuur van de Kortebaandraverij 2 uur geleden
Afbeelding
Lang zal hij leven! 4 uur geleden
Afbeelding
Voorschotense Krant morgen in de bus en nu al online 15 uur geleden
Afbeelding
Fortgensschool schaakkampioen van district Leiden 16 uur geleden 1
Afbeelding
Mis het niet: De Goed Voor Elkaar Show 2024! 22 uur geleden