<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
Foto's: VSK
Foto's: VSK
Regio nieuws

Beredruk op Paardenmarkt

Het is of de duvel er mee speelt. Wekenlang is het droog en uitgerekend op Paardenmarkt gaat het regenen en onweren. Maar het weer gooide geen roet in het eten, Paardenmarkt 2018, werd massaal door het publiek bezocht. 

Nauwlettend waren de weersvoorspellingen in de gaten gehouden. Vrijdag nog ging de kortebaandraverij niet door vanwege de extreem hoge temperaturen maar daar had de Paardenmarkt geen last van. Een aangename 24 graden was het tegen het eind van de ochtend, daarvoor was het zelfs nog koeler. 

68 paarden en 69 pony's stonden vanmorgen op de markt. Geen record maar een mooi resultaat gezien het weer van de afgelopen dagen. 'En we letten goed op de condities voor de paarden, ze hebben ruim voldoende water en stro', benadrukten voorzitter Cees Bijloos van het Comité Paardenmarkt Voorschoten en burgemeester Bouvy-Koene in hun toespraken. 

Even over 10 uur 'plantte' de burgemeester het kruis van de markt in de Treubstraat. De Paardenmarkt is een kruismarkt. Aan beide kanten van de Voorstraat wordt een kruis geplant. In vroeger tijden mochten 'criminelen' binnen de twee kruizen niet worden opgepakt. Het was de enige dag van het jaar dat ze handel mochten drijven. Maar, misdroegen ze zich op de markt, dan gold het kerkrecht en dat was stukken zwaarder dus de 'criminelen' bedachten zich wel twee keer. Die regels gelden niet meer maar de traditie van het 'kruis planten' is gebleven. 

Daarna het traditionele koekslaan dat dit jaar werd gewonnen door Leo van Vliet, voorzitter van de Stichting Paardensport Voorschoten. Een opsteker voor de geplaagde voorzitter die voor de tweede keer in vier jaar 'zijn' evenement moest afgelasten vanwege het weer. 

Een flinke onweers- en regenbui aan het begin van de middag deerden de meeste paarden niet. En voor het massaal toegestroomde publiek waren er genoeg plekken om te schuilen. 

In het burgemeester Berkhoutpark was voor de kinderen genoeg te doen. Hoe voelt een vliegend tapijt? De kids wilden het massaal uitproberen. 'Maar je krijgt er wel een warme kont van', vond er één.  

Zoals het er nu naar uit ziet blijft het de rest van de dag droog. Hopelijk kan het avondprogramma dat vorig jaar vanwege extreme regen werd afgelast, dit jaar gewoon doorgaan maar: laten we de weergoden niet verzoeken! 
 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten