Tekst en foto's: Conny van der Krogt
Tekst en foto's: Conny van der Krogt

Voorschotense leerkrachten praten over veranderend onderwijs

Algemeen

Op initiatief van de directeuren en intern begeleiders van 6 scholen uit Voorschoten was er op woensdag 17 oktober een studiedag voor alle leerkrachten van deze scholen. De werkgroep had een dagvullend programma samengesteld. 

Om 9 uur werd de dag geopend door Mevr. Rich van der Berg, voorzitter van Primair Passend Onderwijs van de regio Leiden. Zij benadrukte hoe belangrijk samenwerking onderling is. Collega's van de verschillen de scholen kennen elkaar en kunnen hun kennis omtrent lesmethodes, activiteiten in de omgeving maar vooral expertise rond de leerlingen delen. 

Daarna sprak filosoof Ruud Veltenaar over de veranderingen in het onderwijs.  Aan de hand van de 'waarom, wat en hoe' vragen sprak hij over de transitie van het onderwijs. Wij geven les aan de volgende generatie, maar hoe ziet het leven van deze mensen er over 20 jaar uit? Welk onderwijs hebben zij nodig (gehad) en kunnen wij dit, in de huidige onderwijssituatie bieden? 

Het wordt steeds belangrijker om de leerlingen mee te nemen in hun eigen leerproces en het onderwijs gepersonaliseerd aan te bieden, zodat ieder zijn eigen route kan volgen met de leerkracht als coach. Hij vertelde hoe belangrijk het is dat onderwijs aan elkaar bij wijze van spreken vanaf het hielprikje, heel belangrijk is. 
De dag werd vervolgd met intervisie waarbij de leerkrachten van de verschillende scholen per jaargroep met elkaar in gesprek gingen. Stellingen en uitspraken die door de intern begeleiders van de verschillende scholen waren verzameld werden met elkaar besproken.  Een bijeenkomst waarvan alle aanwezigen aangaven dat dit voor herhaling vatbaar is. 

Vervolgens werden er in 2 workshoprondes 10 onderwerpen aangeboden, die eveneens door de leerkrachten waren uitgekozen; onderwerpen als  bewegend leren, groepsdynamiek, executieve functies, wetenschap en techniek, schrijfonderwijs en spelbevordering werden door de leerkrachten besproken en er werd door experts meer informatie gegeven. Alles met het doel dat het de volgende dag in de klas kan worden toegepast.  De workshops werden onderbroken door een heerlijke lunch, verzorgd door de mensen van HEMA Voorschoten. Na de lunch sprak wethouder van onderwijs, mevr. Monique Lamers over het belang van samenwerken in het onderwijs. Niet alleen als scholen onderling, maar ook de contacten tussen scholen en de gemeente zijn zeer belangrijk voor het onderwijs in Voorschoten.  
De dag werd afgesloten door cabaretière Nina de la Croix . Zij heeft speciaal voor deze dag een lied op maat geschreven waarin alle onderwerpen nogmaals naar voren kwamen. 
 

Afbeelding
Afbeelding

Nieuws overzicht

Afbeelding
Voorschotense Krant vrijdag in de bus en op www.voorschotensekrant.nl 1 uur geleden
Afbeelding
Vol Cultureel Centrum Voorschoten genoot van de KC Big Band! 2 uur geleden
Het bestuur van de Autotocht met vlnr Peter Grimbergen, Joyce Spendel, Tineke van Os, Marijke Kljn en Sander de Ridder. Foto: Pr
De 92e Autotocht Ouden van Dagen is op woensdag 8 mei 2 uur geleden 1
Afbeelding
"BLIJSPEL" VERGETELHEID toneelgroep Voorschoten: alleen nog kaarten voor 6 april 18 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen Gevers: oorlogsverhalen blijven vertellen 23 uur geleden