Als de plannen van de familie Kriek worden goedgekeurd, wordt het Ambachts- en Baljuwhuis een boutique hotel. Foto: VSK
Als de plannen van de familie Kriek worden goedgekeurd, wordt het Ambachts- en Baljuwhuis een boutique hotel. Foto: VSK

Boutique hotel met 12 kamers in Ambachts- en Baljuwhuis

Algemeen

Als de plannen van Jos en Angela Kriek, en hun kinderen, doorgaan, heeft Voorschoten binnen niet al te lange tijd een Boutique hotel in het Ambachts- en Baljuwhuis aan de Voorstraat met 12 kamers. Het pand wordt helemaal in de stijl van de 17e eeuw heringericht, het restaurant, de Schouwkamer, 't Keldertje en de grote zaal blijven bestaan.

Voorschoten – Jos en Angela, eigenaar van Restaurant Floris V en beheerder van het AB-huis, zijn al een jaar bezig met de plannen die nu naar buiten komen. Er zijn nog wat losse eindjes maar Jos Kriek hoopt over niet al te lange tijd positief nieuws te horen. Hij moet het pand, waarvan hij de huurder is, daarvoor wel aankopen. 'Dat was in eigenlijk niet de bedoeling want er is nogal wat achterstallig onderhoud. De gemeente heeft het geld niet om het pand op te knappen en te verduurzamen en wil het wel verkopen.' Daar zit nog wel een regeltje aan vast want de gemeente heeft het pand in 1912 gekocht van de Jonkheer Hendrik Adolph Steengracht, heer van Duivenvoorde onder voorwaarde dat het een 'publieke functie' zou houden. 'Een notaris heeft zich hierin verdiept en die ziet geen belemmering. Een hotel heeft ook een publieke functie', weet Jos. 'We hebben plannen om los van de horeca functies ook mee te blijven doen aan de Open Monumentendag, verschillende exposities en zoeken partners die eens per jaar de geschiedenis van deze unieke panden willen vertellen op thema-avonden.'
De plannen liggen inmiddels bij de architect, het wachten is op goedkeuring vanuit de gemeente. 'Het pand is een rijksmonument, je moet je dus aan andere regels houden. Onze architect is daarin gespecialiseerd. We hebben inspiratie opgedaan bij boutique hotels in Antwerpen en Brussel maar ook in Leiden. De gevel blijft, daar doen we niets aan. Op de begane grond verandert er ook niets aan de indeling, behalve dat het gerestyled wordt. Op de eerste verdieping worden de kamers 1, 2 en 3 verbouwd tot hotelkamers. Ook de zolderverdieping wordt omgebouwd. Elke kamer is anders maar wel in de stijl van de 17e eeuw, toen het AB-huis gebouwd werd (1635).
Zodra de gemeente toestemt in verkoop, gaat het plan naar de raad. 'Dan organiseren wij ook een bijeenkomst voor omwonenden en krijgt de architect opdracht om de plannen verder uit te werken. Ook met de VKK, die hier regelmatig exposeert, gaan we praten. Zo willen we de grote zaal regelmatig ter beschikking stellen voor exposities. Ook dat moet nog worden overlegd.' De verbouwing duurt ongeveer een half jaar.

Nieuws overzicht

De bewoners van de Brunita J. Gemmekelaan protesteren al sinds vorig jaar tegen de komst van flexwoningen op het Geestwoningpad.
Buurt opgelucht: géén flexwoningen op Geestwoningpad 3 uur geleden
Afbeelding
Van chaotische hoofd naar innerlijke kind 3 uur geleden
Afbeelding
Wereldwinkel Voorschoten: volop keus voor moederdag! 3 uur geleden
Afbeelding
Intratuin rijdt mee in de Bloemencorso met betoverende auto 3 uur geleden
Afbeelding
Lang zal hij leven! 9 uur geleden