<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
Foto:

Felicitaties voor 100 jarige mevrouw Rapmund

Maak je niet druk, wees dankbaar en tevreden, zo haal je de 100

Mevrouw Rapmund-Lefeber woont sinds 2001 in het verzorgingstehuis Topaz Foreschate. Op 25 januari was het 100 jaar geleden dat zij werd geboren in Madium op het Indonesische eiland Java. Haar dochter vertelt over het leven van haar moeder.

door: Redactie

Voorschoten - Mijn ouders woonden op Java. Mijn moeder was er onderwijzeres, tot er kinderen kwamen, zo ging dat in die tijd. Twee van hun kinderen werden in Bandung geboren. Na de oorlog konden zij niet in Indonesië blijven en zijn mijn ouders met mijn broer en zusje met achterlating van veel van hun spullen naar Nederland vertrokken.

Uiteindelijk kwamen mijn ouders te wonen aan de Bethlehemstraat in Voorschoten waar ik, hun derde kind werd geboren. In de Bethlehemstraat was het altijd een gezellige boel. In Voorschoten waren meer families uit Nederlands Indië komen wonen, zoals de Talakua's, de familie Berk, zangeres Margie Ball en haar ouders en nog vele anderen. Samen zetten wij veel Indische tradities voort. Waarbij natuurlijk het Indische eten een belangrijke rol speelde. Vroeg je destijds naar het beste Indische restaurant, dan was het antwoord steevast: Bethlehemstraat 4! Mijn moeder was een geweldige kok en kende veel traditionele recepten uit de familie. Haar keukendeur stond altijd open, het rook er altijd fantastisch. De kruiden werden niet kant en klaar gekocht maar weken van te voren al gevijzeld. Iedereen die langskwam kon ook altijd aanschuiven, er was altijd genoeg. Maar niet alleen vanwege de kookkunst van mijn moeder waren wij bekend in de Bethlehemstraat. Mijn vader maakte vroeger zelf de Renteng (vuurwerk), hij begon er al in de zomer mee en tijdens de jaarwisseling liep heel Voorschoten uit om te genieten van de vuurwerkshow in de Bethlehemstraat….

Mijn vader is in 2001 overleden, mijn moeder verkeert nog nog in goede gezondheid. Wel heeft zij rugklachten waar zij vroeger voor naar de pitjit ging, een speciale Indische massage met etherische oliën, helaas vind je dat tegenwoordig hier niet meer.

Of het de heerlijke Indonesische keuken met de vele kruiden en specerijen is dat mevrouw Rapmund zo'n indrukwekkende leeftijd heeft bereikt, is goed mogelijk. 'Maar', zeggen de aanwezige familieleden, 'zij is ook de rust zelve, altijd dankbaar en tevreden, zij heeft zich nooit ergens druk overgemaakt, ze kent geen stress werd nooit boos. Zij ziet altijd de positieve kant van iemand. Had je vroeger ruzie en wilde je je bij haar beklagen dan vroeg zij meteen 'en..wat was jouw rol, wat heb jij gezegd of gedaan?'

Na de verjaardagskoffie in Foreschate waar ook loco-burgemeester Nanning Mol met een grote bos bloemen mevrouw Rapmund kwam feliciteren, stond er een groot feest op het programma. Maar liefst 200 familieleden, zelfs uit Australië en Amerika, vrienden en kennissen kwamen die middag bijeen in de feestzaal in Leiderdorp ter ere de 100e verjaardag van mevrouw Rapmund. De zaal is versierd met met veel witte bloemen en er werd gedanst op Indonesische muziek. Door de familie werd er een levensloop gepresenteerd. En natuurlijk was er al dagen van te voren gekookt en gebakken door vele familieleden. Voor het overige hadden zij een Indonesische catering ingehuurd. Tot ieders grote verrassing was als hoogtepunt van de dag, Tante Lien (Wieteke van Dort) uitgenodigd, waarmee de 100ste verjaardag van mevrouw Rapmund een echte Indische feestdag met alle bijbehorende tradities werd.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten