<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
Arthur de Groodt ontvangt het Cornelis Joppenz beeldje van de Leidse wethouder Yvonne van Delt
Arthur de Groodt ontvangt het Cornelis Joppenz beeldje van de Leidse wethouder Yvonne van Delt (Foto: Jules Kirch)

Voorschotense molenaar Arthur de Groodt onderscheiden met Leids Cornelis Joppenz beeldje

'Er wordt wel eens gezegd dat ambtelijke molens langzaam draaien, maar voor het besluit de Cornelis Joppenz onderscheiding toe te kennen aan Arthur de Groodt, had het college van Leiden maar weinig tijd nodig', zegt de Leidse wethouder Yvonne van Delft . Zij was zaterdag 11 mei, op de Nationale Molendag, naar de Houtzaagmolen de Heesterboom bij de houthandel Noordman gekomen om molenaar Arthur de Groodt het beeldje uit te reiken. Het bronzen Cornelis Joppenz beeldje wordt door de gemeente Leiden uitgereikt als waardering voor bijzondere verrichtingen voor de stad Leiden, door personen die zich langdurig hebben ingezet op een bepaald terrein. En dat kan gezegd worden van Arthur de Groodt. Als vrijwillig molenaar zorgt hij er al 40 jaar voor, dat de Heesterboommolen bij de houthandel Noordman in bedrijf is gebleven. Arthur heeft zich ingezet om vrijwilligers in de houtzaagmolen op te leiden tot molenaar, zorgt voor het onderhoud en de rondleidingen en is al 10 jaar bestuurslid van de "Stichting Houtzaagmolen de Heesterboom".

Ook voorzitter Bart van Leeuwen van de stichting bedankt Arthur voor zijn jarenlange inzet voor de molen. 'Je bent al 40 jaar een voorbeeld voor andere vrijwilligers, dankzij jou staat de Houtzaagmolen de Heesterboom in de top 100 van de Nederlandse Rijksmonumenten, daar zijn wij trots op! Namens het bestuur overhandigt hij Arthur de Groodt een prachtige prent van de Heesterboommolen.

De houtzaagmolen de Heesterboom staat sinds 1804 aan het Galgewater bij Leiden. Rond 1910 werden de boomstammen die men via de Rijn naar Leiden liet drijven in de molen verzaagd voor de houthandel Noordman. 'Lange tijd is de molen buiten bedrijf geweest', zegt Joep Noordman, die de 5e generatie Noordman vertegenwoordigt, 'het is voornamelijk aan mijn vader te danken dat de molen weer in gebruik gesteld kon worden. Om de molen te restaureren en in stand te houden is de 'Stichting Houtzaagmolen de Heesterboom' opgericht. Dankzij de inzet van Arthur draait de molen als vanouds en kunnen wij ook regelmatig boomstammen die vaak door onze klanten zijn uitgezocht of aangeleverd in de Heesterboom laten zagen'.

Lees meer over de geschiedenis van de Heesterboommolen op www.molendeheesterboom.nl


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten