Afbeelding

Massale belangstelling voor toekomst Huize Bijdorp

Algemeen

Meepraten over de toekomst van Huize Bijdorp, in de volksmond 'Het Klooster' genoemd, trok dinsdagavond enkele honderden belangstellenden. Dat leverde niet alleen een bomvolle aula op maar ook talloze nieuwe ideeën voor het landgoed van de Congregatie van de Zusters Dominicanessen en een volle plangroep die de komende weken de plannen gaat uitwerken. 

Ruim voordat de deuren van de aula open gingen, stonden de mensen al in de gang te wachten. De toekomst van het klooster leeft duidelijk onder de inwoners. Wat ooit in de 17e eeuw begon als een boerenhofstede ontwikkelde zich tot een buitenplaats die in 1875 werd gekocht door de Congregatie van de Heilige Catharina van Siëna/Zusters Dominicanessen. Maar de congregatie nadert haar voltooiing. De gemiddelde leeftijd van de zusters is 87 jaar. Moedig namen zij twee jaar geleden het besluit om zelf de regie te houden over de toekomst van het landgoed, in totaal 6,5 ha. Nieuwe projecten moeten dan ook aan vijf kernwaarden voldoen: zingeving, nabij zijn, jong&oud, natuurlijk en geborgenheid. 

'De reacties op ons besluit waren enorm positief', zegt Zuster Regina, algemeen overste van de congregatie. 'En ook vanavond heb ik weer veel steun gekregen. Het gaat ons er om dat het landgoed niet wordt volgebouwd maar bestemd wordt voor de kwetsbaren in onze samenleving zoals mensen met een kleinere portemonnee. Het wij-gevoel en zorgen voor elkaar moet centraal staan, net zoals in onze congregatie. Daarom hebben we ook bewust gekozen voor deze inloopavond, iedereen mag meepraten en plannen komen maken.'

En de ideeën, die op een apart bord werden geplakt, hielden ook echt rekening met die kernwaarden. Van een hospice tot een woongroep voor oudere inwoners, tiny houses, zorghotel, zorgboerderij, moestuin, ecologische corridor, cultureel centrum, veel groen, wandelpaden en meer. Architect Metz tekende ter plekke de plannen in. Hij werd belaagd. 

'Al die plannen wordt in de plangroep besproken en daar maken we spelregelkaart van', vertelt Erna van Holland van Cobweb, het bedrijf dat de ontwikkeling van Huize Bijdorp begeleidt. 'Nee, geen masterplan, dat is te vaag, en ook geen stedenbouwkundig plan, dit wordt een kaart die de structuur aan geeft over wat mensen belangrijk vinden gebaseerd op de vijf kernwaarden van de zusters.' 

De plangroep gaat voortvarend van start, de eerstvolgende bijeenkomst is al op 23 januari. In drie sessies moet de spelregelkaart gerealiseerd worden. Het doel is om het plan nog voor de zomervakantie aan de gemeente voor te leggen.  

Wie het proces wil volgen kan dat doen via huizebijdorp.nl/. Daar kunnen ook nog ideeën achter gelaten worden. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Nieuws overzicht

Afbeelding
Mis het niet: De Goed Voor Elkaar Show 2024! 2 uur geleden
Wethouder Paul de Bruijn kwam Imadeddine Hader van de Stichting Assalem feliciteren. Foto's: VSK
Het begin van een traditie: samen het Suikerfeest vieren 8 uur geleden 1
Afbeelding
Blijf langer sterk 11 uur geleden
De eerste Zonnebloemloten zijn verkocht door Zonnebloemvoorzitter Bert Dedden, aan burgemeester Stemerdink
Burgemeester Nadine Stemerdink koopt eerste Zonnebloemloten 17 apr, 15:04
Afbeelding
Voorschoten sluit aan bij Hollandse Plassen 17 apr, 13:42