Afbeelding

HolocaustmonumentLevenslicht in Voorschoten

Algemeen

Voorschoten - Om bij de Holocaustslachtoffers uit Voorschoten stil te staan, is van zaterdag 25 januari tot en met dinsdag 28 januari (van 17.00 tot 22.00 uur) het tijdelijk Holocaust-monument Levenslicht in de gemeente Voorschoten te zien. Ook legt burgemeester Pauline Bouvy-Koene ter ere van de nationale Holocaustherdenking op zondag 26 januari om 17.00 uur een krans bij het oorlogsmonument.

Van zaterdag 25 januari tot en met dinsdag 28 januari is het Holocaustmonument Levenslicht te bezoeken bij het oorlogsmonument bij de ingang van het Burg. Berkhoutpark aan de Koningin Julianalaan. Er worden 500 stenen neergelegd waarboven een lamp schijnt. Het Holocaustmonument komt het beste tot zijn recht in het donker en is daarom op genoemde dagen alleen te zien tussen 17.00 en 22.00 uur.

Landelijk project
Op 27 januari 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over de hele wereld wordt daar bij stilgestaan. Het Holocaustmonument Levenslicht maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Traditie als inspiratie
Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt voor het monument. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holo­caust. De landelijke onthulling van de stenen vindt plaats in Rotterdam op 16 januari. Daarna worden de stenen verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden en hun leven leefden, soms al generaties lang. Ook vanuit Voorschoten zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog vervolgd, gedeporteerd en vermoord.

Lichtgevende herdenkingsstenen
De stenen lichten om de paar seconden op en doven dan weer uit, als een ademhaling in het licht. Daarmee symboliseren de stenen het leven dat nu gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van onze plaatsgenoten bij het Holocaustmonument Levenslicht, blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Kranslegging door burgemeester Bouvy-Koene
Ter ere van de nationale Holocaustherdenking legt burgemeester Pauline Bouvy-Koene zondag 26 januari om 17.00 uur een krans bij het oorlogsmonument op de Koningin Julianalaan. Het Holocaustmonument Levenslicht brandt dan ook. Alle inwoners van Voorschoten zijn van harte welkom om bij de kranslegging aanwezig te zijn of het Holocaustmonument Levenslicht te bezoeken.

Meer informatie
Meer informatie over de herdenkingen 75 jaar vrijheid is te vinden op de website van het 4 en 5 mei comité. Op de website van gemeente Voorschoten komt binnenkort meer informatie over de herdenkingen en activiteiten in de gemeente Voorschoten (www.voorschoten.nl/75jaarvrijheid).

Nieuws overzicht

Afbeelding
Mis het niet: De Goed Voor Elkaar Show 2024! 3 uur geleden
Wethouder Paul de Bruijn kwam Imadeddine Hader van de Stichting Assalem feliciteren. Foto's: VSK
Het begin van een traditie: samen het Suikerfeest vieren 10 uur geleden 1
Afbeelding
Blijf langer sterk 12 uur geleden
De eerste Zonnebloemloten zijn verkocht door Zonnebloemvoorzitter Bert Dedden, aan burgemeester Stemerdink
Burgemeester Nadine Stemerdink koopt eerste Zonnebloemloten 17 apr, 15:04
Afbeelding
Voorschoten sluit aan bij Hollandse Plassen 17 apr, 13:42