Johan Wachters, oprichter van de Jumelage is afgelopen week overleden na een gewelddadige overval. Foto: PR
Johan Wachters, oprichter van de Jumelage is afgelopen week overleden na een gewelddadige overval. Foto: PR

In Memoriam: Johan Wachters Jumelage

Algemeen Regio nieuws

Op donderdag 30 april overleed op 84 jarige leeftijd Johan Wachters aan de gevolgen van een gewelddadige overval. Toen Voorschoten in 1983 een stedenband wilde aangaan met een stad in een ‘derde wereldland’ is Johan Wachters de man die met zijn projectvoorstel de Voorschotenaren stimuleert om de stedenband met Kita in Mali aan te gaan. Een start van een samenwerking die tot 2019 heeft geduurd.

Johan was op dat moment als Witte Pater werkzaam in Mali, in de regio Kita. Hij wilde in de regenperiode het water kunnen opvangen, zodat in de droge tijd het land bevloeid kon worden. Het dammenproject werd met belangstelling vanuit Voorschoten gevolgd. Het eerste project was een feit. 

Tijdens de vele bezoeken van mensen uit Voorschoten aan Kita was Johan, altijd ondersteunend en kritisch, betrokken bij de voorbereidingen. Projectvoorstellen werden door Johan bekeken en in overleg met hem werden beslissingen genomen.

Ondertussen ging zijn werk in zijn woonplaats Kati (150 km van Kita) door. Hij startte een meelmaalderij, een smidse en een basisschool. Later startte hij een technische school voorzien van zonnepanelen en computers. Ook was hij betrokken bij veel ondernemers die in Mali ontwikkelingswerk deden. Veelal gebaseerd op duurzame ontwikkeling. 

Toen in 2012 de staatsgreep in Mali een einde maakte aan de vreedzame manier van wonen, verhuisde hij naar Ivoorkust om daar een project op te starten om ecotoerisme aan de kust te bevorderen. Op 80 jarige leeftijd (!) nam hij het initiatief om met jongeren van een nabijgelegen school een prachtig terrein met vakantiehuizen te bouwen. Met zijn onaflaatbaar energie en enthousiasme heeft hij een prachtig terrein gebouwd.

Twee maanden geleden is Johan overvallen in zijn eigen huis en op brute wijze van zijn bezittingen ontdaan. Hij is door de overvallers zwaargewond achtergelaten. Een lang verblijf in het ziekenhuis volgde. Zijn familie in Mali heeft hem, zodra hij vervoerd kon worden, naar huis gehaald. Zwaar verzwakt is hij de laatste weken verzorgd.

Johan, een markante man die veel voor de mensen in Mali en in het bijzonder voor Kita heeft betekent. Wij wensen zijn familie in Nederland en Mali, zijn vrienden en alle mensen in Kita die hem erg zullen missen veel sterkte.

De drukbezochte begrafenis vond plaats op 1 mei en werd geleid door een Nederlandse pater. De Nederlandse ambassadeur in Mali was hierbij aanwezig.

Bestuur voormalige Jumelage Mali-Voorschoten

Nieuws overzicht

Afbeelding
Activiteiten meivakantie bij Intratuin 27 minuten geleden
Binnenkort komt het eerste boek van Astrid Janson over haar hechtingsstoornis uit. Tegelijkertijd is ze hobbyfotograaf en exposeert in Amersfoort. Foto: VSK
Ontmoeting bij de Dorpspomp 1 uur geleden
Afbeelding
Vacature doktersassistente 1 uur geleden
Afbeelding
Cyberaanval op gemeente afgeslagen 3 uur geleden
In mei en juni komt de bodyscan weer naar Drogisterij De Pauw van eigenaresse Veronica de Smit. Inschrijven kan vanaf nu. Foto: VSK
Ook dit jaar de bodyscan bij Drogisterij De Pauw 6 uur geleden