Afbeelding

Online aangifte doen van cybercrime

Algemeen Regio nieuws

Slachtoffers van WhatsAppfraude kunnen voortaan via internet aangifte doen op politie.nl. Het gaat hierbij om een fraudevorm waarbij iemand zich voordoet als een vriend, familielid of bekende, en vervolgens vraagt om geld. Vaak gebeurt dit via WhatsApp maar het kan dus ook via mail, SMS, Snapchat, Telegram en zelfs email. Ook van een poging van WhatsAppfraude kan nu online aangifte worden gedaan.

Vriend-in-nood fraudeWhatsAppfraude (ook wel vriend-in-noodfraude) gebeurt op verschillende manieren. Het gebeurt het vaakst via WhatsApp, maar komt ook voor via andere sociale media en e-mail. Vandaar ook dat de nieuwe term vriend-in-noodfraude steeds vaker gebruikt zal worden. Het gaat immers vooral om de hulpvraag die in deze vorm van oplichting centraal staat: een vriend, familielid of bekende verkeert in financiële nood en vraagt om geld.

Hoe werkt het
Een slachtoffer wordt benaderd door iemand met dezelfde naam als een bekende, familielid of vriend van het slachtoffer. Deze persoon zegt dat hij of zij een nieuw telefoonnummer heeft. Of soms komt het bericht zelfs van het nummer van de bekende zelf, die later gehackt blijkt te zijn. Het slachtoffer wordt direct gevraagd om 1 of meer rekeningen te betalen omdat de bekende zelf even niet bij zijn/haar bankrekening kan.

Meestal wordt pas later duidelijk dat het om oplichting gaat. Slachtoffers hebben dan vaak al ‘meerdere rekeningen’ betaald.

Op dit moment circuleert er ook aan valse mail en sms van de Belastingdient. Hierin staat dat ontvangers een betalingsachterstand hebt en kunnen betalen door op een link te klikken. Klik niet op de link, maar verwijder de sms of e-mail meteen. De Belastingdienst communiceert niet op deze manier met burgers en bedrijven.

Vanaf 30 april 2020 kan er online aangifte worden gedaan van WhatsAppfraude via politie.nl. Ook van een poging fraude via WhatsApp kan online aangifte worden gedaan via politie.nl. Het is daarom niet meer nodig om naar het politiebureau te gaan voor het doen van aangifte wanneer u slachtoffer bent van deze vorm van oplichting. Zie ook onze themapagina over WhatsAppfraude.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Leerlingen Gevers: oorlogsverhalen blijven vertellen 3 uur geleden
Jesper Zonneveld neemt per 1 april Heymans IJzerwaren aan het Treubplein 6, over van Bob Heijmans. Foto: Nelleke de Vries
Heymans IJzerwaren heeft nieuwe eigenaar: Jesper Zonneveld 7 uur geleden 20
De familie van Ton is blij met het speciale bankje
Een eigen bankje met plaquette voor Ton van der Pol gisteren 9
Onlangs werd 25 jaar aangepast roeien, gevierd bij Roeivereniging Rijnland
25 jaar aangepast roeien binnen roeivereniging Rijnland 27 mrt, 13:31
Afbeelding
MHC Forescate JO14-2 toont teamspirit tegen koploper Rijswijk 27 mrt, 13:24