<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
Regio nieuws

Van De Omroeper naar de Voorschotense Krant

Komende maand gaat de Voorschotense Krant haar vijfde jaar alweer in. Een maandkrant, dat was destijds nieuw in het dorp. Of toch niet? Een mooie gelegenheid voor een terugblik op de huis-aan-huis kranten in het dorp, want het begon ook 71 jaar geleden met een maandkrant.

De heer A. Volkers had destijds een drukkerij aan de Voorstraat. De huis-aan-huis bladen waren in opkomst, Volkers zag een kans en startte met De Omroeper. Het drukken was natuurlijk geen probleem. In het begin was de krant vier pagina’s dik, alleen tekst en advertenties. In 1960 werden de redactiepagina’s uitgebreid en kwamen er foto’s in de krant. Dochter Loes en haar echtgenoot Ed de Keuning namen de krant in 1965 over, Loes was de lokale reporter. In de Voorschotense Krant bladert zij nu elke maand terug in De Omroeper. De oplage was inmiddels 5100 stuks en het blad werd wekelijks verspreid. Begin jaren zeventig werd de krant gedrukt door Sijthoff Pers, die de krant al snel opkocht. In 1978 verdween de naam De Omroeper en werd het Groot Voorschoten. Wegener Huis-aan-Huis Media werd de eigenaar. In 2006 werd Marjolein Altena als een van de eerste ‘eind-redacteuren’ op afstand aangenomen, in 2011 gaf zij het stokje over aan Ellen de Vette. In 2016 werd de krant verkocht aan De Wassenaarse Krant.

Voorschotense Courant
In de jaren 80 nam Buijze Pers in Noordwijk het weekblad ‘Alleman’ over en werd het De Voorschotense Courant. Een van de markantste initiatiefnemers was Joop Peeters die voor het blad verslag deed van de politiek. Zijn artikelen waren spraakmakend en doorspekt met snedige quotes, op zijn Joops! Met zijn blok en pen nam hij wekelijks plaats op de perstribune bij de commissie- en raadsvergadering. Geen Voorschotens politicus ontkwam aan zijn scherpe analyses. Bij zijn afscheid werd hij ‘het 20e raadslid genoemd’. Een titel die hem wel aanstond. In 2009 ging de krant op in het Leids Nieuwsblad en verdween in Voorschoten uit beeld.

Mooi Voorschoten en meer!
In 1984 verscheen voor het eerst ‘Mooi Voorschoten’, een magazine over, voor en door Voorschoten waar onder andere Loes den Keuning-Volkers nog jaren prachtige artikelen voor schreef. Het blad hield in 1990 op met bestaan. Maar er waren meer kranten in het dorp. Zoals ‘Het op Zondag’ en Het Witte Weekblad. Buijze Pers publiceerde de afgelopen jaren nog het Voorschotens Nieuwsblad.

Voorschotense Krant
In 2016 staken oud-redacteuren Marjolein Altena en Ellen de Vette de koppen bij elkaar en besloten zelf een krant uit te brengen. ‘Wij hadden het er eigenlijk al jaren over: hoe leuk zou het zijn om samen een krant te maken? Een uitgave waar je zelf van a tot z je schouders onder kunt zetten en waar je zelf kunt beslissen. In 2016 was het moment daar: we gaan het gewoon doen en we zien wel. Zo werd ‘s morgens op 11 november het eerste exemplaar uitgereikt in Museum Voorschoten. Met als motto ‘een krantje en een croissantje’, kon men die ochtend daar de de eerste Voorschotense Krant openslaan.’ Daarmee kwam het cirkeltje rond. Wat 71 jaar geleden begon als een maandkrant, bleek nu een gouden greep voor de Voorschotense Krant die al snel haar plek in het dorp heeft gevonden. De enige krant met een Voorschotense redactie, die voor en door Voorschotenaren wordt gemaakt. Bovendien is het ook het enige crossmediale medium, de papieren versie komt maandelijks uit, actuele berichten worden dagelijks op de website www.voorschotensekrant.nl geplaatst.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten