Gebruikt vet inleveren bij de Kinderboerderij
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
Foto:

Gebruikt vet inleveren bij de Kinderboerderij

Vanwege de Covid-19 maatregelen is de Kinderboerderij Voorschoten tot 19 januari gesloten, maar u kunt er ook dit jaar wel weer uw gebruikt frituurvet kwijt!

De grote ton, die het hele jaar op de binnenplaats staat, heeft Sandy Seyn nu voor het hek bij de ingang van de Kinderboerderij gezet. Het ingeleverde vet wordt opgehaald en recycled tot biobrandstof, zo krijgt het vet een duurzaam tweede leven. Bovendien ontvangt de kinderboerderij een vergoeding voor het ingezamelde vet’. Naast de gele ton waar het gebruikte frituurvet in wordt opgespaard staat een zwarte melkbus. ‘Die staat er voor de mensen die ons met een bijdrage willen steunen’, legt Sandy uit. ‘De boerderij en de dieren kunnen het goed gebruiken!  

Waarom frituurvet inleveren op de kinderboerderij?
Recyclen is duurzaam, weggooien is zonde: gebruikte oliën en vetten die ingeleverd worden bij een inzamelpunt krijgen een tweede leven als biobrandstof. Zo gebruiken we minder fossiele olie en vermindert de uitstoot van koolstof. Wat sommige mensen nog niet weten: wie een dieselauto heeft, tankt nu al ongemerkt biodiesel bij de benzinepomp. Als alle oliebollenbakkers hun gebruikte olie zouden inleveren levert dat genoeg biodiesel op om ruim 1000 keer de wereld rond te kunnen rijden.

Wist je dat 1 fles frituurvet na gebruik 1 liter biodiesel oplevert?
2. 5 miljoen liter oliebollenolie gaat anders verlorenJaarlijks gebruiken de Nederlandse huishoudens ongeveer 30 miljoen liter frituurvet en -olie. De oliebollen tijd is daarbij de belangrijkste periode: maar liefst 5 miljoen liter wordt in die periode gebruikt om de traditionele lekkernij thuis te maken. Ook bij gourmet, fondue en frituren wordt deze maand veel olie gebruikt. Inmiddels wordt 1/5 deel hiervan ingezameld. Helaas gooien toch nog te veel mensen de resten weg: bij het restafval (grote hoeveelheden) of in het riool (kleine restjes). Dit is echter niet nodig.

Inleveren is eenvoudig
Bewaar de lege verpakking van het frituurvet. Giet het gebruikte frituurvet of olie in de verpakking en lever het in in de speciale vetcontainer.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten