Fina Sampe en Michiel Eduard in Toraja, Sulawesi. Deze kansarme kinderen worden ook ondersteund. Foto: Bert van Willigenburg
Fina Sampe en Michiel Eduard in Toraja, Sulawesi. Deze kansarme kinderen worden ook ondersteund. Foto: Bert van Willigenburg

Voorschotenaar Michiel Eduard helpt allerarmsten in Indonesië

Algemeen Regio nieuws

Singer-songwriter Michiel Eduard (familienaam Donkersloot) was jarenlang actief in de besturen van diverse Indische stichtingen, tot hij eind 2020 met enkele vrienden, waaronder Frenk Reemer, de broer van Sandra Reemer, Stichting Anak Mas oprichtte met als doel hulp te bieden aan de allerarmsten in Indonesië.

door Saskia Rossi

Michiel’s familie kwam in 1956 vanuit Medan naar Nederland en vestigde zich te Voorschoten. Het verhaal van de familie Donkersloot is opgenomen in het recent verschenen boek Indische families in Voorschoten van Nico Fennes. Samen met mede bestuurder Fina Sampe van de stichting, is hij ook mede oprichter van Indonesisch afhaalcentrum Toraja House in Leiden. 

Michiel zingt voornamelijk in het Indonesisch. Zijn laatste nummer dat nog uitgebracht moet worden, Surabayaku, is een duet met Wieteke van Dort. Daarnaast is Michiel altijd betrokken geweest in het behoud en de documentatie van het Indische erfgoed.De band met het huidige Indonesië is hecht; Michiel reist er soms twee keer per jaar naartoe, om op te treden, maar ook voor sociale projecten. Omdat hij in zijn jongere jaren in Indonesië gewoond en gewerkt heeft, beschikt hij over een uitgebreid netwerk daar. 

Het is tegelijk de kracht van zijn stichting: de contacten met lokale vrijwilligers en organisaties zijn er al. ‘Ook Indonesië is hard getroffen door corona’, zegt Michiel. ‘Wij willen de bevolking helpen waar we kunnen. Geld geven heeft niet zo veel zin, wij zetten liever hulp in natura op zodat mensen zichzelf kunnen helpen.’

Een van de hulpinitiatieven, dat al een tijdje loopt, is het ‘Kippenproject’ te Toraja, Sulawesi. Door het houden van kippen - en nu ook wat varkens - is de levensstandaard van de hele gemeenschap verbeterd. Een ander project is de structurele ondersteuning van het weeshuis Pelita Kasih Bersinar te Medan. ‘Dit kleine weeshuis krijgt geen enkele subsidie van de Indonesische overheid en ondersteunen wij. Bij een ander weeshuis te Medan is onlangs brand uitgebroken, daar is acuut hulp nodig’, zegt Michiel.

Frans Leidelmeijer, de art nouveau en art deco-specialist bij Tussen Kunst & Kitsch, is ambassadeur. ‘Juist in deze tijd is steun hard nodig’, zegt hij. 

Wie de Stichting van Michiel wil helpen, kan een bijdrage storten op bankrekeningnummer NL 89 INGB 0006 9067 58 t.n.v. Stichting Anak Mas. Michiel zorgt ervoor dat elke euro in Indonesië terechtkomt. 

Hartelijk dank! Terima kasih!

Nieuws overzicht

Afbeelding
Kinderpartijtje in het filmtheater 12 uur geleden
Het trieste resultaat van één nacht vorst. 90% van de druivenoogst is mislukt.
Vorst nekt druivenoogst Chateau Deux Filles 14 uur geleden
Anja en Zhang Hu zijn al 25 jaar eigenaar van Restaurant Alexander. Een must voor de liefhebbers van de echte Chinese keuken. Foto: PR
Restaurant Alexander: de echte traditionele Chinese keuken 16 uur geleden
Na afloop werd er nog druk gediscussieerd over de antwoorden. Het bleef nog lang gezellig!
Ruim 180 deelnemers aan Oranje Pubquizzen 20 uur geleden 6
Afbeelding
Volleybalrecreanten Gemini Kangeroes zoeken sociale spelers 23 apr, 16:10