Afbeelding
Foto:

Ondanks sterke groei inkomsten aanzienlijk verlies dierenambulance in 2021

Algemeen

“Dat wij de afgelopen jaren financieel goed zijn doorgekomen had met name te maken met legaten en erfenissen. Maar resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Dat is gebleken. Wij hebben vorig jaar helaas een aanzienlijk verlies geleden”, aldus voorzitter Jaap van Meijgaarden. “Driekwart van onze kosten heeft te maken met transport en opvang van wilde dieren. Die hebben geen eigenaar en dus kunnen we de kosten daarvan op niemand verhalen. Dat probleem is de afgelopen jaren met regelmaat door ons voorgelegd aan de provincie en de gemeenten in onze regio. Alleen voor Leiden en Voorschoten is dat reden geweest om ons daarvoor structureel financieel te gaan steunen. Teylingen en Oegstgeest hebben dat eenmalig gedaan, maar de andere gemeenten laten het afweten. Die voelen zich hiervoor niet aangesproken en verwijzen naar de provincie, die in het kader van de Wet natuurbescherming een coördinerende rol vervult. De provincie verschuilt zich vervolgens achter de Tweede Kamermotie Graus – Wassenberg (2019), waarin gevraagd wordt om in gesprek te gaan met de lagere overheden over de zorgplicht voor wilde dieren. Volgens de wet geldt de zorgplicht voor een ieder. Helaas ligt dat onderzoek zo goed als stil. Dus zullen wij het daarvan voorlopig niet moeten hebben. Wij doen daarom nogmaals een klemmend verzoek op de provincie en de overige 7 gemeenten van onze regio om ons structureel voor transport en opvang van wilde dieren te gaan steunen. Hopelijk dat de nieuwe colleges en gemeenteraden daar wel toe over willen gaan. In totaal hebben wij vorig jaar 3.799 wilde dieren opgenomen in ons asiel. Ruim 55% daarvan is afkomstig uit gemeenten die ons geen structurele vergoeding hiervoor geven, zoals bijvoorbeeld uit Katwijk (574) en Noordwijk (419)”.

“Wij zijn erin geslaagd onzer inkomsten het afgelopen jaar aanzienlijk te vergroten. Aan donaties ontvingen wij 

€ 9.000,= meer en aan giften € 27.000,=. Daarnaast ontvingen wij ook nog niet begrootte bijdragen: een eenmalige van Oegstgeest (€ 5.000,=) en een structurele bijdrage van Voorschoten (€ 5.000,=). Desondanks hebben wij op basis van de voorlopige cijfers een verlies van meer dan € 40.000,= geleden. Stijgende vaste lasten en investeringen in de uitrusting van onze ruim 100 vrijwilligers (o.a. bedrijfskleding) en in de aanschaf van levensreddende warmtekasten, liggen hier mede aan ten grondslag. Het verlies is zorgelijk. De continuïteit van ons werk moet worden veiliggesteld”. 

De vogelgriep maakt nog weer eens duidelijk hoe belangrijk onze rol is in het herkennen daarvan en in het voorkomen van verdere verspreiding. Ook dat zou voor de gemeenten van onze regio en de provincie aanleiding moeten zijn om ons structureel financieel te gaan ondersteunen”.

Persbericht Dierenambulance

Nieuws overzicht

Afbeelding
Toerclub Stompwijk organiseert 31e Elfdorpentocht 13 uur geleden
Afbeelding
Activiteiten meivakantie bij Intratuin 17 uur geleden
Binnenkort komt het eerste boek van Astrid Janson over haar hechtingsstoornis uit. Tegelijkertijd is ze hobbyfotograaf en exposeert in Amersfoort. Foto: VSK
Ontmoeting bij de Dorpspomp 18 uur geleden
Afbeelding
Vacature doktersassistente 18 uur geleden 1
Afbeelding
Cyberaanval op gemeente afgeslagen 20 uur geleden